flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Цикл публікацій «30 років на службі у Феміди»

20 травня 2021, 17:01

Господарський суд продовжує серію публікацій, присвячених історії становлення господарського судочинства на Миколаївщини та його видатним представникам.

  

Значні зміни в історії Господарського суду Миколаївської області сталися напередодні проголошення Незалежності та початку 1990-х років. 1990 року вийшла на пенсію державний арбітр Валентина Миколаївна Полянська, яка працювала в держарбітражі з 1966 року. На цю посаду було призначено Валерія Дмитровича Фролова, який працював на посаді народного судді Центрального районного народного суду м. Миколаєва.

4 червня 1991 року набув чинності Закон Української РСР «Про арбітражний суд», відповідно до якого Державний арбітраж був реорганізований в Арбітражний суд Миколаївської області. У додатку до вказаної постанови було затверджено штатну чисельність працівників Арбітражного суду Миколаївської області в кількості 21 посади, а суд на той час був розташований у 4-х кімнатах у будівлі облвиконкому.

З 1 грудня 1991 року Валерія Дмитровича Фролова призначено виконуючим обов’язки голови арбітражного суду, з  31 січня 1992 року — головою Арбітражного суду Миколаївської області.

 

 Валерій Дмитрович Фролов

 

Валерій Дмитрович Фролов – один з найвидатніших працівників Господарського суду Миколаївської області, який стояв у витоків формування та подальшого розвитку господарського судочинства на Миколаївщині, від моменту здобуття Україною незалежності.

1982 року закінчив Харківський юридичний інститут. Трудову діяльність розпочав у листопаді 1971 року. 1982 року обраний на посаду народного судді Центрального районного народного суду м. Миколаєва. 1990 року призначений на посаду державного арбітра Держарбітражу Миколаївської області. З 31 січня 1992 року обіймав посаду голови Арбітражного суду Миколаївської області, з 2001 по 2004 рр.  — посаду голови Господарського суду Миколаївської області. 11 травня 2018 року Валерій Дмитрович Фролов вийшов у відставку. 

Кандидат юридичних наук (2004 р.). Під час роботи у Господарському суді Миколаївської області спеціалізувався на розгляді спорів із захисту прав інтелектуальної власності суб’єктів господарської діяльності. Заслужений юрист України (1998 р.). Почесний працівник господарського суду України (2003 р.). Нагороджений численними почесними відзнаками: почесною відзнакою Міжнародного Фонду юристів України та Світового конгресу українських юристів (2001 р.), почесною відзнакою (ІІ ступеню) Вищого арбітражного суду України (2001 р.), знаком «Ветеран господарського суду» (2011 р.)  та ін. Відзначений вищою нагородою Всесвітньої асоціації юристів — орденом юстиції І ступеню (2002 р.).

 

 

У першому півріччі 1992 року заступником голови cуду було призначено Павліну Василівну Цвєткову. Павліна Василівна Цвєткова зробила вагомий внесок у розвиток державного арбітражу на Миколаївщині, а згодом – і у розвиток Арбітражного (Господарського) суду Миколаївської області.

 

 

Павлина Василівна Цвєткова

 

 1967 року Павліна Василівна Цвєткова закінчила Київський державний університет ім. Т. Г. Шевченка. Трудову діяльність розпочала в Новоіванівській школі. У 1985 році призначена на посаду державного арбітра Миколаївського обласного державного арбітражу. Постановою Верховної Ради України від 19.06.1992 № 2486-XІІ призначена заступником голови  Арбітражного  суду  Миколаївської області. Посаду заступника голови обіймала по грудень 2005 року.

Почесний працівник господарського суду України (2004 р.). Під час роботи в Господарському суді Миколаївської області неодноразово нагороджувалася почесними відзнаками: знаком «Ветеран господарських судів України» (2006 р.), почесною відзнакою Вищого господарського суду України «Знак Пошани» (2009 р.)  та ін. 

Звільнена з посади у березні 2010 року у зв’язку з виходом у відставку.

 

  

У 1992 році до штату суду, окрім голови суду та заступника голови, увійшли арбітри В.Л.Цвігун, Т.М. Дубова, Н.О.Волковицька, Т.Є. Моргуленко, В.І.Міщенко, О.В.Ткаченко, в.о. головного бухгалтера Л.М.Титловчук, спеціалісти 1-ї категорії Л.В.Шевченко, Л.І.Васильєва, спеціалісти 2-ї категорії А.В.Вахонін, С.В.Цвеліков, старший інспектор Л.В.Іванова, інспектори М.П.Якимова, Н.С.Перепадя, З.І.Безус, машиністка 1-ї категорії Є.Г.Мазурчак, машиністка 2-ї категорії Л.В.Смирнова та прибиральниця Л.Г.Ярмак).

 

Судді Т.Є. Моргуленко, В.І. Міщенко, Т.М. Дубова, О.В. Ткаченко присвятили Господарському суду Миколаївської області майже двадцять років плідної праці, гідної поваги. Нині Т.Є. Моргуленко, В.І. Міщенко, Т.М. Дубова перебувають у відставці, О.В. Ткаченко продовжує працювати в суді на посаді заступника голови.

 

 

Тамара Євгенівна Моргуленко

 Тамара Євгенівна Моргуленко 1973 року закінчила Державний університет ім. І. І. Мечникова за спеціальністю «Правознавство». Трудову діяльність розпочала 1966 року в народному суді в м. Снігурівка Миколаївської області. Постановою Верховної Ради України від 19.06.1992 № 2486-ХІІ Т.Є. Моргуленко було призначено арбітром Арбітражного суду Миколаївської області. У грудні 1992 року посаду арбітра було перейменовано в посаду судді арбітражного суду.

Почесний працівник господарського суду України (2003 р.). Під час роботи в Господарському суді Миколаївської області неодноразово нагороджувалася почесними відзнаками: грамотами та подяками Вищого арбітражного суду України, почесною відзнакою Вищого господарського суду України «Знак Пошани» (2011 р.)  та ін. 

У грудні 2010 року звільнена з посади у зв’язку з поданням заяви про відставку. 

 

 

Тамара Михайлівна Дубова

 Тамара Михайлівна Дубова 1982 року закінчила Одеський державний університет ім. І.І.Мечникова. Трудову діяльність розпочала 1973 року на виробничо-технічному об’єднанні «Екватор». З листопада 1983 р. по серпень 1987 р. займала посади арбітра, начальника юридичного відділу Миколаївської облспоживспілки. З 1991 року працює в Арбітражному суді Миколаївської області. У червні 1992 року призначена на посаду судді Арбітражного суду Миколаївської області. У жовтні 2016 року вийшла у відставку.

Спеціалізувалася на розгляді спорів між господарюючими суб’єктами, окрім справ про банкрутство та інших спорів,  пов’язаних з банкрутством. За сумлінну та бездоганну працю неодноразово нагороджена багатьма відзнаками, серед яких — знак «Почесний працівник арбітражного суду України» (1998 р.), почесна грамота Вищого господарського суду України та Ради суддів господарських судів в Україні з врученням пам’ятного знаку (2009 р.).

 

 

 

Володимир Іванович Міщенко

 Володимир Іванович Міщенко трудову діяльність розпочав 1974 року в радгоспі «Плодоовочевий» Снігурівського району. 1983 року закінчив Харківський юридичний інститут. З 1983 р. по 1992 р. працював народним суддею Ленінського районного суду м. Миколаєва. 1992 року призначений на посаду судді арбітражного суду Миколаївської області. Вийшов у відставку у жовтні 2016 року.

Спеціалізувався на розгляді справ про банкрутство суб’єктів господарської діяльності.

Спеціалізувався на розгляді справ про банкрутство та інших спорів, пов’язаних із банкрутством.  За сумлінну працю й високий професіоналізм неодноразово нагороджений багатьма відзнаками, серед яких — знак «Почесний працівник господарського суду України» (2005 р.), почесна грамота Вищого господарського суду України та Ради суддів господарських судів в Україні з врученням пам’ятного знаку (2009 р.).

  

20 жовтня 1992 року було створено три спецвідділи з розгляду спорів, відділ нагляду та узагальнення арбітражної практики, канцелярію, машбюро та архів. Того ж року суд отримав додаткові приміщення в будівлі облдержадміністрації. У 1993 році на посаду судді призначено Людмилу Іваніну Васильєву. 

1995 року штат арбітражного суду збільшився на 4 посади і становив 25 осіб. Було придбано перший комп’ютер із принтером для кодифікаційно-інформаційного забезпечення суддів та спеціалістів. Протягом 1995 року до арбітражного суду надійшла 1751 позовна заява та 96 заяв про банкрутство. 1998 року на посади суддів було призначено Олександра Федоровича Середу та Олену Миколаївну Мамонтову.

 

2000 року на посади суддів були призначені Тетяна Віталіївна Гриньова, Анатолій Костянтинович Семенов. Багаторічна праця цих суддів у Господарському суді Миколаївської області – взірець професіоналізму та життєвої мудрості для майбутніх поколінь.

 

 Тетяна Віталіївна Гриньова-Новицька

 

Тетяна Віталіївна Гриньова-Новицька 1973 року закінчила відділення готельного господарства Сочинського політехнікуму. Трудову діяльність розпочала 1971 року в Сочинському готелі «Чайка».  1980 року закінчила юридичний факультет Академії МВС СРСР у Москві. З 1992 року почала працювати в Арбітражному суді Миколаївської області на посаді спеціаліста ІІ категорії.  У грудні 2000 року призначена на посаду судді Арбітражного суду Миколаївської області. У вересні 2016 року звільнена з посади судді за власним бажанням.

Спеціалізувалася  на розгляді спорів між господарюючими суб’єктами, окрім справ про банкрутство та інших спорів, пов’язаних із банкрутством. За сумлінну працю й високий професіоналізм неодноразово нагороджувалася  багатьма відзнаками, зокрема ювілейною почесною грамотою Вищого арбітражного суду України (2001 р.), грамотою Вищого господарського суду України та Ради суддів господарських судів в Україні (2007 р.), відзнакою «Ветеран господарського суду України» (2013 р.)

 

 

 

Анатолій Костянтинович Семенов

 Анатолій Костянтинович Семенов 1966 року вступив до Свердловського юридичного інституту. З 1973 по 1993 рр. працював в органах внутрішніх справ. 1993 року звільнився з посади старшого оперуповноваженого в особливо важливих справах. З 1995 по 2000 рр. працював юрисконсультом, начальником юридичного відділу ССГП «Нібулон». 2000 року призначений на посаду судді Арбітражного суду Миколаївської області. 2005 року обраний на посаду судді безстроково. У березні 2014 року вийшов у відставку.

Спеціалізувався на розгляді спорів між суб’єктами господарської діяльності. За сумлінну працю неодноразово нагороджувався багатьма відзнаками. Серед них — грамота Вищого господарського суду України та Ради суддів господарських судів України (2006 р.), подяка Голови Вищого господарського суду України (2009 р.).

 

 

У наступному випуску публікацій «30 років на службі у Феміди» – розповідь про решту суддів у відставці.

 

 

Джерело: Господарське судочинство на теренах Миколаївщини: від Ольвії до сьогодення: науково-публіцистичне видання / за ред. К.Л. Василяки. Миколаїв: Іліон, 2011. 124 с.