flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повернено земельну ділянку у розпорядження держави

17 листопада 2020, 14:17

Набрало законної сили судове рішення у справі № 915/684/20 за позовом Баштанської місцевої прокуратури про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки та повернення земельної ділянки у розпорядження держави.

15 жовтня 2020 року Господарський суд Миколаївської області зобов’язав громадську організацію повернути  у розпорядження держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області земельну ділянку площею 139,09 га, яка розташована за межами населеного пункту на території Лоцкинської сільської ради Баштанського району Миколаївської області.

Під час укладання договору оренди землі Баштанська районна державна адміністрація, орендодавець земель сільськогосподарського призначення державної власності, визначила орендарю вид використання земельної ділянки – для сінокосіння та випасання худоби, а не для вирощування кормів, зокрема зернових культур. Орендар систематично допускав порушення виду використання земельної ділянки та засівав упродовж 2018-2020 років на спірній земельній ділянці зернові культури.

Своїми діями орендар самостійно змінив вид цільового використання земельної ділянки в межах категорії земель сільськогосподарського призначення, в той час коли питання про визначення виду використання земельної ділянки належать до компетенції органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Таким чином, громадська організація порушила умови договору оренди землі щодо нецільового використання земельної ділянки, що є порушенням не тільки умов договору, але і вимог законодавства. До такого висновку господарський суд дійшов, надавши оцінку конкуруючим доказам, поданим сторонами на підтвердження обставин вирощування на спірній земельній ділянці тих чи інших культур рослин.

При істотному порушенні умов договору оренди землі, а саме нецільовому використанню земельної ділянки, для дострокового його розірвання за рішенням суду достатньо встановлення самого факту такого істотного порушення, а подальше його усунення не позбавляє орендодавця права вимагати розірвання договору у зв'язку із невиконанням його умов.

Отже, суд визнав позовні вимоги прокурора правомірними, позов задоволено. Рішення набрало законної сили 13 листопада 2020 року.