flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

98-а річниця утворення арбітражно-судової системи України

19 листопада 2020, 13:17

21 листопада 2020 року виповнюється 98 років від дня утворення арбітражно-судової системи в Україні, яка стала поштовхом до формування сучасної системи господарського судочинства.

98 років тому, 21 листопада 1922 року, було прийнято Постанову Ради народних комісарів УСРР про затвердження Положення про порядок вирішення майнових спорів між державними установами та підприємствами. Відтоді цю дату вважають днем утворення арбітражно-судової системи.

Відповідно до прийнятого Положення у державі було створено арбітражні комісії: Вищу арбітражну комісію при Українській економічній раді та арбітражні комісії на місцях при губернських економічних радах, які діяли з 1922 по 1931 роки й були наділені судовими функціями.

Питання щодо заснування в Миколаєві арбітражної комісії постало ще в лютому 1922 року. Того часу «у зв’язку з новою економічною політикою, а також тими економічними перспективами, котрі передбачаються в найближчому майбутньому у вигляді імпорту з-за кордону» виникла потреба у відкритті торговельної біржі (протокол засідання Миколаївського губдержплану від 16 лютого 1922 року). А вже 17 грудня 1924 року при Миколаївській торговельній біржі було створено арбітражну комісію відповідно до «Інструкції про діяльність арбітражних комісій при товарних біржах», розробленої та затвердженої Народним Комісаріатом юстиції 11 липня 1924 року. До арбітражної комісії входили кілька членів біржі (не менше трьох), зокрема голова комісії та два його заступники, яких обирали терміном на 1 рік. До компетенції арбітражної комісії належало вирішення суперечок стосовно договорів, укладених на біржі.

Протягом другої половини ХХ століття в судоустрої відбувалися динамічні зміни, результатом  яких стало створення сучасної системи господарських судів. 

Господарський суд Миколаївської області вітає колег з 98-ю річницею утворення арбітражно-судової системи й бажає нових професійних здобутків!