flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Господарському суді Миколаївської області відбулися вибори голови та заступника голови суду

22 квітня 2014, 11:22

11 квітня 2014 року набрав чинності Закон «Про відновлення довіри до судової системи України». Закон покликаний утверджувати в суспільстві верховенство права та законності, відновлення довіри до судової системи України, звільнення з посад осіб, які виносили рішення, спрямовані на обмеження конституційних прав і свобод громадян, у тому числі на участь у мирних зібраннях або у зв'язку з участю у мирних зібраннях, зниження рівня корупції в системі судів загальної юрисдикції.

Важливими положеннями цього Закону є норми про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів». Відтепер, згідно з нововведеннями у законодавстві, голова місцевого суду та його заступник призначаються на посади строком на один рік шляхом таємного голосування більшістю від кількості суддів, які працюють у суді, але не більш як на строк повноважень судді.

10 квітня 2014 року в Господарському суді Миколаївської області відбулися чергові збори суддів.

Як відомо, збори суддів є зібранням суддів суду, на якому вони обговорюють питання внутрішньої діяльності цього суду та приймають колективні рішення з обговорюваних питань. Згідно із ст. 115 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» збори суддів скликаються за власною ініціативою голови суду або на вимогу не менш як третини від загальної кількості суддів суду.

Збори суддів 10 квітня 2014 року прийняли офіційне рішення призначити чергові збори суддів Господарського суду Миколаївської області на перший робочий день після набрання чинності Закону України «Про відновлення довіри до судової влади» від 08.04.2014 № 1188-VII для вирішення питання щодо обрання, відповідно до вимог Закону, голови Господарського суду Миколаївської області та його заступника.

Важливо зауважити, що збори суддів, які відбулися 10 квітня 2014 року, були повноважними, оскільки на них були присутні більше половини від загальної кількості суддів даного суду, як цього й вимагають норми ст. 115 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Отже, зважаючи на те, що Закон «Про відновлення довіри до судової системи України» набрав чинності 11 квітня 2014 року, обрання голови та заступника голови Господарського суду Миколаївської області мало відбутися на зборах суддів 12 квітня 2014 року — у перший робочий день після набрання чинності Законом, як це і було зазначено в рішенні зборів суддів.

Згідно з ч. 3 ст. 24 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (із змінами, внесеними Законом України «Про відновлення довіри до судової влади») у разі відсутності голови суду його адміністративні повноваження здійснює один із заступників голови суду за визначенням голови суду, за відсутності такого визначення — заступник голови суду, який має більший стаж роботи на посаді судді, а в разі відсутності заступника голови суду — суддя цього суду, який має більший стаж роботи на посаді судді.

11 квітня 2014 року суддя В.Д. Фролов видав накази про звільнення голови суду К.Л. Василяки та його заступника Л.І. Васильєвої, незважаючи на те, що порядок вчинення ним таких дій не передбачений у чинному законодавстві. Як суддя Господарського суду Миколаївської області, що має більший стаж роботи на посаді судді, В.Д. Фролов поклав на себе обов’язки виконуючого обов’язки голови суду, видавши відповідний наказ. Крім того, В.Д. Фролов видав наказ про поновлення себе на посаді голови Господарського суду Миколаївської області, ігноруючи той факт, що 2004 року його було звільнено з з посади голови Господарського суду Миколаївської області на підставі Указу Президента від 04.09.2004 N 1041/2004 (zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1041/2004). 

Як зазначено в Довідці Вищого господарського суду України (zakon4.rada.gov.ua/laws/show/n0001600-05) від 15 березня 2005 року, Указ Президента про звільнення В.Д. Фролов оскаржив до суду, з вимогою поновити його на посаді, але рішенням Ленінського районного суду м. Миколаєва від 04 листопада 2004 року в позовних вимогах відмовлено. Ухвалою Апеляційного суду Миколаївської області від 07 лютого 2005 року зазначене рішення районного суду залишено без змін.

Згідно із ст. 117 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» виконання рішень зборів суддів за дорученням зборів покладається на голову відповідного суду або його заступника. Однак, усупереч законодавчим нормам, В.Д.Фролов, почавши 11 квітня 2014 року виконувати обов’язки голови суду, не взяв до уваги рішення зборів суддів про призначення чергових зборів суддів Господарського суду Миколаївської області на перший робочий день після набрання чинності Закону України «Про відновлення довіри до судової влади». 

У цій конфліктній ситуації судді Господарського суду Миколаївської області, керуючись Законами України «Про відновлення довіри до судової влади», «Про судоустрій і статус суддів» та «Регламентом зборів суддів Господарського суду Миколаївської області», були вимушені скликати 16 квітня 2014 року чергові збори суддів для вирішення питання про обрання голови суду та заступника голови суду у зв’язку з прийняттям Закону України «Про відновлення довіри до судової влади». На цих зборах відбулися вибори голови та заступника голови суду, що проходили шляхом таємного голосування, яке забезпечила лічильна комісія, обрана суддівським корпусом суду.

До списку кандидатур було внесено суддів, які надали свою згоду балотуватися на адміністративні посади. Надання такої згоди є обов’язковим згідно з «Рекомендаціями про порядок призначення на посаду голови місцевого господарського суду, його заступника, голови апеляційного господарського суду, його заступників, секретарів палат апеляційного господарського суду, голови Вищого господарського суду України, його заступників та секретарів палат», схваленими рішенням Ради суддів господарських судів України від 11.04.2014 № 299.

Таємне голосування відбулось із дотриманням абсолютно всіх законодавчих норм, що регулюють процедуру виборів голови суду та його заступника. На підставі протоколу про результати таємного голосування на посаду голови Господарського суду Миколаївської області призначено суддю К.Л. Василяку, на посаду заступника голови суду — суддю Л.І. Васильєву. За кандидатів на обіймання адміністративних посад К.Л. Василяку та Л.І. Васильєву проголосувало 15 суддів господарського суду, троє суддів не підтримали жодного кандидата.