flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Господарському суді Миколаївської області підбили підсумки І кварталу 2014 року

30 квітня 2014, 14:31

      У квітні 2014 року в Господарському суді Миколаївської області підбито підсумки роботи у І кварталі 2014 року.
      У звітному періоді Господарський суд Миколаївської області розглянув на 57, 9 % більше справ, ніж у першому кварталі 2013 року. 
     Як і раніше, серед справ, розглянутих судом, переважають майнові спори, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав (у І кварталі 2014 року розглянуто на 48 заяв (справ) більше, ніж у I кварталі 2013 року). 
     У І кварталі 2014 року, порівняно з аналогічними показниками 2013 року, спостерігається тенденція до збільшення кількості розглянутих спорів про банкрутство (на 220 заяв (справ) більше, ніж у I кварталі 2013 року), спорів із земельних правовідносин (на 25 заяв (справ) більше, ніж у I кварталі 2013 року) та спорів, пов’язаних із захистом права на об’єкти інтелектуальної власності (на 1 заяву (справу) більше, ніж у I кварталі 2013 року).
    Порівняно з показниками минулого року в І кварталі 2014 року зменшено кількість розглянутих спорів, що виникають при укладенні, зміні, розірванні господарських договорів та визнанні їх недійсними (на 17 заяв (справ) менше), спорів між господарським товариством та його учасником, що виникають з корпоративних відносин (на 5 заяв (справ) менше), спорів, що виникають з інших не договірних відносин (на 13 заяв (справ) менше).
    Загалом, статистичний аналіз судової практики господарського суду Миколаївської області за І квартал 2014 року свідчить, що кількість розглянутих заяв (справ) порівняно з аналогічним періодом 2013 року збільшено. Це пояснюється збільшенням кількості звернень до господарського суду у справах про банкрутство та змінами у порядку ведення статистичного обліку. 
     На кінець звітного періоду у Господарському суді Миколаївської області було зупинено 69 судових справ (35 до вирішення пов’язаної з нею іншої справи, 27 у зв’язку з призначенням судової експертизи, 6 у зв’язку з надісланням матеріалів до слідчих органів). 
     Кількість справ, провадження в яких зупинено, зменшено, порівняно з І кварталом 2013 року, на 17 справ. 
     Протягом І кварталу 2014 року Господарський суд Миколаївської області, враховуючи вимоги чинного законодавства України, проводив роботу, спрямовану на попередження правопорушень у сфері господарських відносин, захист прав та охоронюваних законом інтересів учасників господарських правовідносин. Робота в цьому напрямку проводиться в суді у формі реагувань, передбачених статтею 90 Господарського процесуального кодексу України. 
     Так, у звітному періоді Господарський суд Миколаївської області виніс 2 окремі ухвали та надіслав 1 повідомлення до органів внутрішніх справ та прокуратури. В аналогічному періоді 2013 року винесено 1 ухвалу, надіслано 1 повідомлення та 1 інформацію. Отже, показники роботи, спрямованої на попередження правопорушень у сфері господарських відносин, майже не зазнали змін. 
    У І кварталі 2014 року в господарському суді постійно здійснювали аналіз перегляду апеляційною інстанцією судових рішень Господарського суду Миколаївської області, що дало можливість систематично узагальнювати в суді практику застосування норм матеріального та процесуального права з урахуванням позиції суду апеляційної інстанції.
    У І кварталі 2014 року апеляційна інстанція залишила без змін 89 судових рішень Господарського суду Миколаївської області, що на 17 судових рішень більше ніж у І кварталі 2013 року. 
     Загалом, статистичні показники свідчать про зменшення кількості скасованих та змінених судових рішень Господарського суду Миколаївської області (співвідношення скасованих та змінених судових рішень до прийнятих процесуальних документів, що підлягають апеляційному оскарженню, становить 3,4% у І кварталі 2014 року та 4,1% у І кварталі 2013 року).
    Такими, якщо говорити коротко, є підсумки роботи суду в І кварталі 2014 року. У подальшому Господарський суд Миколаївської області планує продовжувати роботу із зміцнення законності й дисципліни в господарських відносинах регіону.