flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Цикл публікацій «30 років на службі у Феміди»

02 червня 2021, 16:06

Цикл публікацій «30 років на службі у Феміди»: Господарський суд Миколаївської області у 2000-ті роки

 

Господарський суд Миколаївської області продовжує серію публікацій, присвячених історії становлення господарського судочинства на Миколаївщини та його видатним представникам.

 

Важливих організаційно-штатних змін Арбітражний суд Миколаївської області зазнав з 2001 року.  По-перше,  слово «арбітражний» було замінено на слово «господарський», відповідно до Закону України від 21 червня 2001 року «Про внесення змін до Закону України «Про арбітражний суд». Отже, правосуддя в господарських відносинах почали здійснювати господарські суди. По-друге, у зв’язку із затвердженням у законодавстві України системи судів загальної юрисдикції, Господарський суд Миколаївської області  набув статусу місцевого господарського суду — суду першої інстанції.

Штатна чисельність працівників суду поступово збільшувалась і 2002 року становила вже 65 осіб. Зростали й показники судової статистики. Так, 2003 року господарський суд порушив провадження в 4090 справах. Зростання кількості спорів зумовило збільшення штатної чисельності суду, яка 2003 року становила вже не 65, а 89 посад.

Відбувалось також оновлення суддівського корпусу. Згідно з Указами Президента України протягом 2003 року на посади суддів призначено помічників суддів — Івана Георгійовича Філінюка,  Дмитра Миколайовича Горобченка.

Кадрові зміни спостерігалися і протягом 2004 року: у березні 2004 року суддю Наталію Олександрівну Волковицьку призначено на посаду судді Вищого господарського суду України, у травні 2004 року суддю Наталію Олександрівну Семенчук  призначено на посаду судді Господарського суду Миколаївської області (2009 року обрано на посаду судді безстроково).

У квітні 2005 року Господарський суд Миколаївської області очолив Юрій Михайлович Коваль. Юрій Михайлович працював у Господарському суді Миколаївської області понад десять років, його досвід розгляду складних судових справ сприяв професійному становленню багатьох працівників суду.

 

Юрій Михайлович Коваль

 

Суддя Юрій Михайлович Коваль 1979 року закінчив юридичний факультет Одеського державного університету ім. І.І. Мечнікова.  З 1979 по 1982 рр. працював на посаді слідчого прокуратури Кривоозерського, Казанківського, Доманівського районів Миколаївської області. З 1988  по 1992 рр. працював юрисконсультом колгоспу «Україна», старшим юрисконсультом об’єднання «Райагропромтехніка», юрисконсультом райпотребсоюзу Доманівського району Миколаївської області. 1992 року обраний на посаду судді Доманівського районного суду. 1993 року обраний на посаду судді Миколаївського обласного суду. 2002 року призначений на посаду судді Одеського апеляційного господарського суду. 13 січня 2005 року обраний безстроково на посаду судді Господарського суду Миколаївської області. Спеціалізується на розгляді спорів між суб’єктами господарської діяльності. 5 квітня 2005 року призначений на посаду голови Господарського суду Миколаївської області, який очолював до 2010 року. У січні 2018 року Юрій Михайлович вийшов у відставку.

Нагороджений низкою почесних відзнак: знаком «Почесний працівник господарського суду України» (2006 р.) та ін. Під час роботи у Господарському суді Миколаївської області Юрій Михайлович спеціалізувався на розгляді спорів між господарюючими суб’єктами, окрім справ про банкрутство та інших спорів, пов’язаних з банкрутством.

 

 2002 року на посаду судді Господарського суду Миколаївської області призначено суддю Ольгу Григорівну Смородінову (2008 року обрана на посаду судді безстроково). 2005 року на посаду судді Господарського суду Миколаївської області призначений Сергій Миколайович Коваль. 2008 року на посаду судді Господарського суду Миколаївської області строком на п’ять років призначено Віктора Олександровича Ржепецького (2013 року обраний на посаду судді безстроково). З квітня 2009 року безстроково обіймає посаду судді Господарського суду Миколаївської області суддя Тетяна Миколаївна Давченко.

У листопаді 2010 року Господарський суд Миколаївської області очолив Костянтин Леонідович Василяка, який доклав великих творчих зусиль як для розвитку суду, так і для зміцнення його ролі в житті громади. Зокрема, за ініціативи Костянтина Леонідовича було започатковано традицію зустрічей із мколаївськими студентами з нагоди святкування Дня юриста та інших заходів, спрямованих на професійну підготовку молоді тощо, проведено виставку історичних документів «Господарське судочинство Миколаївщини: погляд у минуле», організовано чимало освітніх та культурних заходів для розвитку та удосконалення навичок працівників суду тощо.

 

Костянтин Леонідович Василяка

 

Суддя Костянтин Леонідович Василяка трудову діяльність розпочав на криворізькій шахті «Жовтнева». 1977 року вступив до Одеського державного університету. З 1982 року, після закінчення юридичного факультету, працював в органах внутрішніх справ УМВС України в Херсонській області. У січні 2000 року обійняв посаду судді Арбітражного суду Миколаївської області. 16 грудня 2004 року згідно з Постановою Верховної Ради України обраний безстроково на посаду судді господарського суду Миколаївської області. 17 квітня 2008 року Рішенням Ради суддів України призначений на посаду заступника голови Господарського суду Миколаївської області.

22 листопада 2010 року Рішенням Вищої ради юстиції призначений на посаду голови Господарського суду Миколаївської області. 16 квітня 2014 року відповідно до протоколу загальних зборів суддів Господарського суду Миколаївської області призначений на посаду голови суду. 16 квітня 2015 року відповідно до Рішення загальних зборів суддів Господарського суду Миколаївської області обраний на посаду голови суду. У листопаді 2018  К.Л. Василяка вийшов у відставку.

Нагороджений низкою почесних відзнак: знаком «Почесний працівник господарського суду України» (2010 р.), ювілейним знаком «20 років господарським судам» (2011 р.). Під час роботи у Господарському суді Миколаївської області Костянтин Леонідович спеціалізувався на розгляді справ про банкрутство суб’єктів господарської діяльності.

 

З 2008 по 2015 рік посаду заступника голови суду обіймала Людмила Іванівна Васильєва, яка працювала суддею Господарського суду Миколаївської області з 1993 по 2016 рік. Людмила Іванівна віддала господарському суду понад двадцять років свого життя, її життєва мудрість, професіоналізм і відповідальність стали взірцем для покоління молодих юристів суду.

 

Людмила Іванівна Васильєва

 

1974 року закінчила Чернігівський юридичний технікум. Трудову діяльність розпочала в Червоногвардійському районному відділі соціального забезпечення Кримської області. 1983 року закінчила юридичний факультет Київського державного університету ім. Т.Г.Шевченка.  З 1987 року,  переїхавши до м. Миколаєва, працювала начальником відділу кадрів та правового забезпечення виробничого об’єднання «Миколаївгаз». З 1990 року обіймала посаду начальника відділу кадрів обласного паливного підприємства «Облпаливо».

У судовій системі держави працює з 1992 року. 1993 року призначена на посаду судді Арбітражного суду Миколаївської області. Рішенням Ради суддів України від 17 квітня 2008 року призначена на посаду заступника голови суду. 27 травня 2013 року відповідно до рішення Вищої ради юстиції України призначена на посаду заступника голови суду.

16 квітня 2014 року відповідно до протоколу загальних зборів суддів Господарського суду Миколаївської області призначена на посаду заступника голови суду. 15 квітня 2015 року відповідно до Рішення загальних зборів суддів Господарського суду Миколаївської області звільнена з адміністративної посади заступника голови суду. У грудні 2016 року вийшла у відставку.

Нагороджена низкою почесних відзнак: знаком «Почесний працівник господарського суду України» (2011 р.), ювілейною медаллю Вищого господарського суду України за працю понад 20 років (2012 р.) та ін. Спеціалізувалася на розгляді спорів між господарюючими суб’єктами, окрім справ про банкрутство та інших спорів,  пов’язаних з банкрутством.

 

У 2012 році на посади суддів Господарського суду Миколаївської області були призначені судді Еліна Михайлівна Олейняш, Віра Сергіївна Адаховська, Дмитро Олександрович Бездоля, Юлія Сергіївна Бритавська. На роботу на посади суддів Господарського суду Миколаївської області було переведено суддю Миколаївського окружного адміністративного суду Марину Володимирівну Мавродієву, суддю Заводського районного суду міста Миколаєва Андрія Павловича Алексєєва. Того ж року суддя Господарського суду Миколаївської області Іван Георгійович Філінюк був обраний на посаду судді Одеського апеляційного господарського суду. 2016 року суддів Господарського суду Миколаївської області Дмитра Олександровича Бездолю та Юлію Сергіївну Бездолю  (Бритавську) було переведено на посади суддів Господарського суду Одеської області.

 

 

 

Джерело: Господарське судочинство на теренах Миколаївщини: від Ольвії до сьогодення: науково-публіцистичне видання / за ред. К.Л. Василяки. Миколаїв: Іліон, 2011. 124 с.