flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підбито підсумки I півріччя 2014 року

10 липня 2014, 10:29

У Господарському суді Миколаївської області підбили підсумки роботи у І півріччі 2014 року.

Статистичний аналіз судової практики Господарського суду Миколаївської області за І півріччя 2014 року свідчить про збільшення кількості звернень до господарського суду. 

Зокрема, у І півріччі 2014 року Господарський суд Миколаївської області розглянув на 307 справ більше, ніж у І півріччі 2013 року. 

Серед справ, розглянутих судом, переважають майнові спори, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав (у І півріччі 2014 року розглянуто на 59 справ більше, ніж у I півріччі 2013 року).

У І півріччі 2014 року розглянуто на 309 справ про банкрутство більше, ніж у І півріччі 2013 року.

Щодо спорів із земельних відносин, їх також побільшало: у звітному періоді розглянуто на 43 справи більше, ніж у І півріччі 2013 року.

На 11 справ менше, ніж в аналогічному періоді 2013 року, розглянуто спорів між господарським товариством та його учасником, що виникають з корпоративних відносин. Також поменшало інших позадоговірних немайнових спорів (на 37 заяв/справ менше, ніж у І півріччі 2013 року).

У І півріччі 2014 року Господарський суд Миколаївської області розглянув 65 заяв/справ за позовами прокурорів, що на 9 заяв/справ більше, ніж у аналогічному періоді минулого року.

У І півріччі 2014 року в режимі відеоконференцзв’язку.проведено 11 11 судових засідань.

Протягом І півріччя 2014 року Господарський суд Миколаївської області, враховуючи вимоги чинного законодавства України, проводив роботу, спрямовану на попередження правопорушень у сфері господарських відносин, захист прав та охоронюваних законом інтересів учасників господарських правовідносин. Робота в цьому напрямку проводиться в суді у формі реагувань, передбачених статтею 90 Господарського процесуального кодексу України. Так, у звітному періоді Господарський суд Миколаївської області виніс 5 окремих ухвал та надіслав 4 повідомлення до органів прокуратури.

У І півріччі 2014 року в господарському суді постійно здійснювали аналіз перегляду апеляційною інстанцією судових рішень Господарського суду Миколаївської області, що дало можливість систематично узагальнювати в суді практику застосування норм матеріального та процесуального права з урахуванням позиції суду апеляційної інстанції.

У звітному періоді апеляційна інстанція залишила без змін 188 судових рішень Господарського суду Миколаївської області. Скасовано 79 судових актів, змінено 5.

У квітні 2014 року в Господарському суді Миколаївської області проведено триденне анонімне письмове опитування відвідувачів суду. Дослідження громадської думки організовано з метою оцінки якості роботи суддів та працівників апарату суду та комфортності перебування у суді.

Підсумки опитування засвідчили покращення результатів порівняно з показниками минулого року в середньому на 0,2 бала. Також анкетування дозволило виявити кілька проблемних питань. Зокрема, особливої уваги потребує проблема поліпшення умов доступу до суду людей з обмеженими можливостями, необхідність підвищення рівня обґрунтованості судових рішень, збільшення кількості зручних місць для очікування та оформлення документів. Певною мірою громадська думка відобразила реальний стан справ, що виник у зв’язку з недостатнім фінансуванням судів та браком необхідних приміщень для працівників і відвідувачів суду. Підсумки дослідження використовуються для вжиття заходів щодо усунення недоліків у роботі суду.

Забезпечення належного рівня правосуддя лишається найголовнішим завданням Господарського суду Миколаївської області на ІІ півріччя 2014 року.