flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд і громадськість: чи можливий відвертий публічний діалог?

21 серпня 2014, 17:51

Активне становлення інформаційного суспільства є однією з найбільш характерних ознак сьогодення. У сучасних умовах розвитку різноманітних технологій обміну інформацією надзвичайно важливо створити ефективний механізм комунікації між органами державної влади і суспільством. Особливої значущості набувають питання взаємодії громадськості та органів судової влади.  

Функціонування суду завжди пов’язане з безперервним комунікативним процесом між судом та суспільством. Така взаємодія відбувається не тільки під час розгляду судових справ, а й під час розгляду судом звернень громадян та запитів на публічну інформацію, під час особистого прийому громадян, а також у реагуванні на звернення, що надійшли на телефон «гарячої лінії», у моніторингу громадської думки й проведенні публічних заходів (круглих столів, прес-конференцій, днів відкритих дверей, екскурсій для студентів-правників тощо) та ін. 

Однак, незважаючи на достатню кількість комунікативних методів, які використовують суди у своїй діяльності, питання вдосконалення технологій взаємодії з громадськістю є завжди актуальним, адже широкі можливості доступу до інформації сприяють зміцненню довіри населення до судової влади.

Розуміючи важливість забезпечення відкритості та прозорості діяльності судової влади, Господарський суд Миколаївської області постійно працює над пошуком ефективних методів взаємодії суду і громадськості й активно використовує вже наявні технології. Так, у липні цього року керівництво суду вирішило запровадити в суді новий метод спілкування з громадськістю — захід під назвою «Година каверзних запитань». На цей крок суд надихнув досвід Вищого господарського суду України, який у червні 2014 року провів брифінг з метою надання журналістам відвертих відповідей на найгостріші запитання.

«Година каверзних запитань» є черговим етапом реалізації господарським судом креативних підходів до ефективної комунікації із суспільством, що ґрунтуються на доступності інформації, довірі цільової аудиторії, створенні адекватного уявлення про роботу суду.
За своїм форматом захід є одногодинною зустріччю (в режимі «запитання-відповідь») керівництва суду з аудиторією, яка виявила бажання взяти участь у заході — з представниками сторін та іншими учасниками судового процесу, громадянами, представниками засобів масової інформації.

Назву для заходу вибрано не випадково, а відповідно до його змісту. Під час такої зустрічі кожен із присутніх може відверто поставити будь-яке, навіть найкаверзніше запитання про особливості функціонування та організаційного забезпечення діяльності суду до голови суду та його заступника, до заступника керівника апарату суду або керівників відділів суду та отримати від них кваліфіковану вичерпну відповідь.

Аналіз запитань про організаційне забезпечення роботи Господарського суду Миколаївської області, з якими протягом останніх двох років, в усному чи письмовому порядку звертались громадяни або представники засобів масової інформації, дало можливість сформувати уявлення про орієнтовні потреби аудиторії у певній інформації.

Зокрема, представників ЗМІ, наприклад, часто цікавлять питання щодо заробітної плати керівництва суду та суддів, а також інші відомості, зазначені в декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, які не належать до інформації з обмеженим доступом. 

Досвід свідчить, що актуальними є також запитання щодо посадового окладу працівників апарату суду та кількості одиниць службового транспорту, люстрації суддів та процедури обрання керівництва суду, порядку заповнення вакансій та автоматизованого розподілу справ, проходження спеціальної перевірки під час прийому на роботу та можливості ознайомлення з матеріалами справ тощо. Звісно, усі ці запитання можна поставити під час «Години каверзних запитань». Крім того, така зустріч є прекрасною нагодою для спростування неправдивої інформації про діяльність органів судової влади, яка час від часу поширюється у суспільстві з допомогою деяких ЗМІ.

Як бачимо, спектр можливих запитань може бути досить широким. Якщо говорити точніше, ніколи не можна передбачити, яке саме запитання може поставити громадянин на такій зустрічі. Отже, періодична участь у «Годині каверзних запитань» вимагає від працівника суду бездоганного знання своєї справи, що є додатковою мотивацією для підвищення свого професійного рівня. 

Необхідно наголосити, що відповіді на запитання, поставлені у рамках «Години каверзних запитань» надаються з дотриманням норм чинного законодавства, зокрема вимог Закону України «Про публічну інформацію», «Про доступ до судових рішень» тощо. Ураховуючи це, заздалегідь визначеною умовою проведення заходу є умова надання відповідей на всі запитання про функціонування суду, окрім тих, що стосуються змісту судових рішень у конкретних справах та розгляду суддями конкретних судових справ. 

На перший погляд може здатися, що «Година каверзних запитань» за своїм змістом фактично є прес-конференцією. Однак, це не зовсім так. 

Прес-конференція є способом передачі суспільству інформації через посередника, роль якого виконують ЗМІ. Крім того, прес-конференція часто доцільна в тих випадках, коли суду необхідно проінформувати громадськість про якусь конкретну важливу подію в своїй діяльності. Щодо «Години каверзних запитань», то в Господарському суді Миколаївської області вирішили, що в цьому заході можуть взяти участь не тільки ЗМІ, але й учасники судового процесу. Отже, останні мають шанс отримати потрібну інформацію не з допомогою «посередництва» ЗМІ, а безпосередньо від керівництва суду. Крім того, як було вже зазначено вище, під час заходу можна отримати інформацію не тільки про конкретну подію, але й про будь-які аспекти організаційного забезпечення роботи суду. 

На нашу думку, періодичне проведення зустрічі у визначеному форматі є ефективним методом передачі інформації про діяльність суду, а також дієвим способом обговорення з громадськістю спірних питань, що виникають у діяльності суду. Безсумнівним плюсом є живе спілкування учасників. 

Однак, є й недоліки. Оскільки захід має відкритий характер, то кількість учасників є обмеженою, оскільки залежить від площі приміщення, в якому має бути створено комфортні умови для публічного діалогу. Крім того, захід обмежено в часі — він триває одну годину, як і анонсується в його назві.

У Господарському суді Миколаївської області переконані, що проведення таких зустрічей з подальшим аналізом їхніх результатів дозволить визначити коло проблем, які виникають у громадян у процесі звернення до суду, та розробити ефективний механізм подолання їх. Періодичне проведення заходів такого типу може стати одним з найважливіших інструментів установлення зворотного зв’язку з суспільством, який сприятиме підвищенню рівня довіри населення до органів судової влади та більш ефективному доступу до інформації із суспільно важливих питань. 

Голова Господарського суду Миколаївської області К.Л.Василяка