flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд і прокуратура: спільне вирішення правових конфліктів

09 лютого 2012, 10:37

        Як свідчить статистика, упродовж минулого року найбільшу кількість справ, розглянутих господарським судом Миколаївської області, становили справи про укладання, зміну, розірвання та визнання недійсними господарських договорів, а також справи про вирішення  майнових спорів. Слід зазначити, що протягом 2011 року поновлення майнових прав часто відбувалося й за прокурорськими позовами.

Господарський суд завжди тісно взаємодіяв з органами прокуратури. Рік минулий не став винятком —  прокурори неодноразово зверталися до суду з позовними заявами про захист  інтересів держави, брали участь у розгляді справ.  Позови, подані прокуратурою до господарського суду, стосувалися переважно стягнення заборгованості за договорами, визнання договорів недійсними, відшкодування шкоди, витребування майна тощо.

Серед найбільш резонансних справ минулого року, які привернули увагу громадськості, — позов прокурора Заводського району м. Миколаєва до Південного територіального управління — відокремленого підрозділу ПАТ «МТС Україна»,  про повернення самовільно зайнятої земельної ділянки та стягнення шкоди. На стороні позивача, як третя особа, виступила Миколаївська обласна громадська організація «Екологічний правовий захист».

Розглянувши матеріали цієї справи, суд встановив, що ПАТ «МТС Україна» зайняло земельну ділянку по вул. Фрунзе для розміщення та огородження металевим парканом базової станції мобільного зв’язку.

 Як виявилося в ході судового розгляду справи, відповідач зайняв зазначену земельну ділянку самовільно, усупереч нормам земельного законодавства, адже розпорядження землями в межах міста належить до повноважень Миколаївської міської ради. Отже, господарський суд Миколаївської області задовольнив позов прокурора, зобов’язавши ПАТ «МТС-Україна» повернути територіальній громаді м. Миколаєва земельну ділянку та за власний рахунок привести її у придатний для використання стан.

Не проходять повз увагу прокуратури й факти неправомірного відчуження нерухомого майна, яке є спільною власністю територіальних громад Миколаївської області. Зокрема, 25 жовтня 2011 року суд задовольнив позов заступника прокурора Миколаївської області до Приватного підприємства «Готельний комплекс „Адмірал “» й вирішив витребувати на користь Миколаївської обласної державної адміністрації із незаконного володіння готельного комплексу нежитлове приміщення по вул. Карла Лібкнехта.

Слід відзначити й дієві результати позовної роботи прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в Миколаївській області. Зокрема, минулого року господарський суд задовольнив позов прокуратури Миколаївської області до житлово-комунального підприємства «Водолій» про стягнення збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного водокористування. Суду стало відомо, що в ході перевірки дотримання ЖКП «Водолій» вимог природоохоронного законодавства екологічна інспекція встановила факт використання води з артезіанських свердловин без дозволу на спеціальне водокористування з підземних джерел водопостачання. Таким чином, розмір збитків, заподіяних державі, становив понад 700 тис. грн. Суд вирішив стягнути з відповідача збитки в повному обсязі.

Реагування на порушення законності та недоліки в господарській діяльності — ще один важливий напрям діяльності господарського суду Миколаївської області, який постійно повідомляє органи внутрішніх справ та прокуратури про виявлення у діяльності працівників підприємств правопорушень. Так, минулого року з позовами до господарського суду Миколаївської області неодноразово зверталося товариство з обмеженою відповідальністю, яке бажало стягнути заборгованість за виконання підрядних робіт з гідродинамічного очищення систем каналізаційних мереж та опалення. У ході розгляду справи за одним із позовів суд вирішив направити копії матеріалів справи до прокуратури Миколаївської області.  Нещодавно Очаківський міжрайонний прокурор порушив кримінальну справу щодо посадових осіб даного комерційного підприємства, які розкрадали державні кошти шляхом використання фіктивних документів. За інформацією прес-служби МВС України, працівники УДСБЕЗ УМВС в Миколаївській області вже виявили ознаки кримінального злочину в діях посадових осіб, які завдали збитків бюджету в розмірі понад 300 тис. грн.

Як і раніше, цього року господарський суд Миколаївської області постійно вживатиме заходів, спрямованих на захист прав та інтересів учасників господарських правовідносин й попередження правопорушень у сфері господарських відносин, відповідно до вимог чинного законодавства.