flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На пульсі часу: останні зміни в законі «Про судовий збір»

13 лютого 2012, 12:57

Як відомо, 1 листопада минулого року в Україні набув чинності закон «Про судовий збір», який об’єднав в один платіж судового збору державне мито та витрати на інформаційно-технічне забезпечення.

Не зайвим буде нагадати, що із прийняттям нового закону розмір судового збору стали визначати в залежності від розміру мінімальної заробітної плати. Сьогодні учасники процесу сплачують збір, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня поточного року. Господарський суд Миколаївської області звертає увагу підприємців на те, що в 2012 році судовий збір справлятиметься у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати, яка станом на 01 січня 2012 року дорівнює 1073 грн., а не 941 грн., як було станом на 01 січня минулого року.

Крім того, із набранням чинності Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» № 4212-VI від 22 грудня 2011 року в законі «Про судовий збір» відбулись  важливі зміни. Зокрема, законодавець доповнив пункт 2 частини 2 статті 4 закону, в якій зазначено розміри ставок судового збору за подання до господарського суду.

Відтепер за подання до господарського суду Миколаївської області заяви про затвердження плану санації до порушення провадження у справі про банкрутство сплачується судовий збір, що дорівнює 1-му розміру мінімальної заробітної плати, за подання заяви про порушення справи про банкрутство — судовий збір, що становить 5 розмірів мінімальної заробітної плати. За подання заяви кредиторів, які звертаються з грошовими вимогами до боржника після оголошення про порушення справи про банкрутство, а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом  необхідно сплатити судовий збір в 1-му розмірі мінімальної заробітної плати. Також один розмір мінімальної заробітної плати сплачується за подання заяви про визнання правочинів (договорів) недійсними та спростування майнових дій боржника в межах провадження у справі про банкрутство. У таку ж суму цього року обійдеться заява про розірвання мирової угоди, укладеної у справі про банкрутство, або визнання її недійсною. За подання апеляційних і касаційних скарг у справі про банкрутство доведеться сплатити 0,5 розміру мінімальної заробітної плати.

Разом із змінами у ставках судового збору доповнено перелік пільгових категорій, які звільняються від сплати судового збору. Так, Законом України «Про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про судовий збір» щодо доповнення переліку пільгових категорій»№ 4289-VI від 23 грудня 2012 року до вказаного переліку включено  Державне  агентство  резерву  України — у справах, що вирішуються на підставі законодавства про  державний  матеріальний резерв.