flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Надійна опора підвищення кваліфікації — мовна культура

23 березня 2012, 15:15

Якісний добір, підготовка та виховання кадрів — питання, особливо актуальне для судової системи нашої держави. Підвищення кваліфікації державних службовців, вважають у господарському суді Миколаївської області, має відбуватися на всіх рівнях й охоплювати всі форми набуття фахівцями необхідних професійних навичок, зокрема й удосконалення культури мовлення. З цією метою в поточному році започатковано проведення семінарів з ділового українського мовлення для працівників господарського суду Миколаївської області.

Навчальні заняття, спрямовані на формування професійної мовної культури державних службовців господарського суду,  внесено до річного плану роботи суду з ініціативи голови суду К.Л. Василяки. Перший семінар із вдосконалення навичок писемного ділового мовлення за темою «Дотримання норм української літературної мови — основа високого рівня мовної культури державного службовця» відбувся в господарському суді 21 березня 2012 року. До проведення цього й подальших занять залучено видатного кандидата педагогічних наук, заслуженого працівника освіти України Валентину Олександрівну Михайлюк.

Широкому загалу В.О.Михайлюк відома як проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Миколаївського державного аграрного університету — на цій посаді Валентина Олександрівна працювала тривалий час, очолювала кафедру українознавства. Сьогодні ім’я цього талановитого викладача відоме не тільки в Миколаєві, а й за його межами: як відомо, 2010 року Валентина Олександрівна Михайлюк виборола звання переможця у Всеукраїнському конкурсі «Кращий викладач української мови вищого навчального закладу» серед представників усіх вищих навчальних закладів України ІІІ-ІV рівнів акредитації.

Заняття з культури професійного мовлення голова господарського суду планує зробити традиційними. Наступний семінар відбудеться в суді восени. З допомогою майстра «мовної справи» В.О.Михайлюк працівники суду продовжать поповнювати знання про ті норми сучасної літературної мови, дотримання яких становить певні труднощі у сучасному діловодстві, а також вдосконалять навички оформлення найважливіших для судочинства документів.

Без сумніву, володіння мистецтвом публічної мови та уміння правильно й чітко висловлювати думки на письмі є складовими іміджу державного службовця у будь-якій галузі державного апарату, а не тільки в судовій системі. Отже, у господарському суді Миколаївської області сподіваються, що успішний досвід впровадження в установі занять з культури мови стане в нагоді під час підвищення кваліфікації і працівників інших судів Миколаївської області, і всіх державних службовців у сфері виконавчої влади та місцевого самоврядування.