flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки роботи Господарського суду Миколаївської області за 2014 рік

19 січня 2015, 11:22

 Загальна кількість справ, які розглянув Господарський суд Миколаївської області  2014 року, збільшилась на 20,4 % порівняно з показниками 2013 року.

Як і 2013 року, серед справ, які розглянув суд торік, переважають майнові спори, спричинені невиконанням господарських зобов’язань, і спори, що виникають при укладанні, зміні, розірванні договорів та визнанні їх недійсними. Протягом 2014 року до господарського суду із зазначених підстав надійшло на 18,4 % заяв більше, ніж минулого року.

Зберігається тенденція до зростання актуальності спорів, пов’язаних з розрахунками за енергоносії. Основними причинами виникнення спорів про стягнення боргу за спожиту електроенергію були наслідки порушення умов договору про постачання електричної енергії та Правил користування електричною енергією.

Також актуальними протягом 2014 року були спори, що виникають із земельних та корпоративних відносин,  та спори за участю банків, пов’язані з укладанням та виконанням кредитних договорів.

Розглядаючи широке коло господарських спорів, суд реагує на порушення закону, виявлені під час розгляду справ. Робота, спрямована на попередження порушення законності у діяльності підприємств, установ, організацій, державних чи інших органів ведеться в суді постійно, у формі реагувань, передбачених статтею 90 Господарського процесуального кодексу України. У 2014 році господарський суд, виявивши під час вирішення спору порушення законності або недоліки в діяльності підприємств, установ, організацій, виніс виніс 9 окремих ухвал та надіслав 9 повідомлень до прокуратури.

2014 року Господарський суд Миколаївської області розглянув 133  заяви/справи за позовами прокурорів, що на 11 заяв/справ менше, ніж 2013 року. Переважна більшість їх стосувалась майнових спорів про виконання господарських договорів та спорів, що виникають із земельних відносин.

Протягом 2014 року Господарський суд Миколаївської області вживав заходів щодо сприяння виконання судових рішень Господарського суду Миколаївської області. Робота в цьому напрямку полягала в реагуванні на звернення сторін з приводу невиконання рішень, у вжитті заходів щодо сприяння виконанню рішень, у взаємодії та обміні інформацією з Державною виконавчою службою Миколаївського управління юстиції та її підрозділами, що передбачено Законами України «Про судоустрій і статус суддів» та «Про виконавче провадження». 2014 року в Господарському суді Миколаївської області відповідно до статті 121-2 Господарського процесуального кодексу України перебувало на розгляді 93 скарги на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби. Господарський суд задовольнив  повністю або частково 47 скарги.

Протягом 2014 року 30 судових засідань проведено в режимі відеоконференцзв’язку.

У господарському суді постійно здійснюється аналіз перегляду апеляційною інстанцією судових рішень Господарського суду Миколаївської області, що дає можливість систематично узагальнювати в суді практику застосування норм матеріального та процесуального права із урахуванням позиції суду апеляційної інстанції.

            2014 року суд апеляційної інстанції залишив без змін 374 судові рішення, що на 3 рішення більше порівняно з показниками 2013 року.

            Статистичні показники свідчать про зменшення кількості скасованих та змінених судових рішень Господарського суду Миколаївської області. За 2014 рік скасовано та змінено 171 судове рішення,  що на 10 актів менше, ніж у попередньому звітному періоді.

У поточному році Господарський суд Миколаївської області продовжить вживати заходів, спрямованих на захист прав та інтересів учасників господарських правовідносин, попередження правопорушень у сфері господарської діяльності та підвищення довіри громадян до судової влади.