flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У чарівному світі мистецтва

24 квітня 2012, 15:44

Напередодні великодніх свят працівники господарського суду Миколаївської області скористалися можливістю долучитися до світу прекрасного й завітали до обласного художнього музею ім. В.Верещагіна. Екскурсія на виставку «Художники заради майбутнього», яка проходила цими днями в музеї, відбулася за ініціативи голови суду Костянтина Леонідовича Василяки.

На виставці було презентовано 70 творів із приватного зібрання відомого миколаївського філокартиста, знавця живопису та мецената Вадима Анатолійовича Юрлова.

Працівники господарського суду отримали чудову нагоду дізнатися із перших вуст про концепцію створення виставки та творчий шлях художників, роботи яких цими днями експонувалися в музеї. Історик за освітою, Вадим Анатолійович охоче розповідав про українських, російських та західноєвропейських майстрів ХІХ-ХХ століть, ділився інформацією про твори різних жанрів та напрямків сучасного мистецтва.

 

Як зауважив колекціонер, перевагу він віддає вітчизняним майстрам, отже цілком закономірно основу експозиції виставки склали живописні роботи українських художників. З-поміж них особливу увагу служителів Феміди привернули картини наших земляків — народних художників України А.Д. Антонюка та М.Ф. Бережного, заслуженого художника України А.П. Завгороднього, інших майстрів Миколаївщини.

Неабиякий інтерес викликають і твори представників мистецьких шкіл в інших регіонах України та в Росії. Чимало експонованих робіт належить перу відомих майстрів Київщини, Закарпаття, Криму, Кіровоградщини, Сумщини, Луганщини, Житомирщини. З-поміж картин російських живописців особливо вирізняється полотно видатного художника російської еміграції А.Б.Лаховського. Декілька робіт живописця свого часу було придбано паризькими музеями. Однак, завдяки зусиллям В.А.Юрлова, сьогодні маленька частка творчого доробку майстра стала доступною і миколаївським поціновувачам мистецтва.

Працівники господарського суду жваво спілкувалися із Вадимом Анатолійовичем, від якого дізналися, що колекціонер збирає живопис більше двадцяти років. Сьогодні його зібрання налічує понад 1500 робіт — портретів, жанрових сцен, пейзажів, натюрмортів та картин на історичні сюжети. 

Із майже такої самої кількості експонатів складається інша велика колекція В.А.Юрлова — зібрання унікальних листівок із зображенням Миколаєва, здебільшого дореволюційного періоду. Переважна більшість листівок, зібраних В.А.Юрловим, неодноразово експонувалася в музеях Миколаєва. Наступну з таких виставок, запланованих на цей рік, колектив господарського суду Миколаївської області планує неодмінно відвідати восени.