flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся круглий стіл з обговорення проекту Кодексу суддівської етики

22 травня 2012, 09:45

17 травня 2012 року у приміщенні залу засідань вченої ради Національного університету «Одеська юридична академія» в м. Одесі відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню Кодексу суддівської етики.

Проведення круглого столу стало можливим у рамках проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя», який реалізується в Україні з жовтня 2011 року та спрямований на сприяння утвердженню верховенству права в Україні шляхом підтримки судової реформи, підвищення прозорості та підзвітності судової системи, поліпшення обізнаності громадян із діяльністю судової системи та зростання довіри суспільства до судової влади.

Діяльність «Справедливого правосуддя» ґрунтується на досягненнях попереднього проекту USAID «Україна: верховенство права», який реалізовувався з 2006 по вересень 2011 року в рамках Угоди про співробітництво між Урядом України та Урядом Сполучених штатів. Проект активно співпрацює з неурядовими організаціями, вищими навчальними закладами, засобами масової інформації. Партнерами проекту «Справедливого правосуддя» стали Адміністрація Президента України, Верховна  Рада України, Верховний Суд України, Вища кваліфікаційна комісія суддів України, Вища рада юстиції, Вищий адміністративний суд України, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України, Державна судова адміністрація України, Міністерство юстиції України, Національна школа суддів  та Рада суддів України.

Підтримка органів суддівського самоврядування у розробці нової редакції Кодексу суддівської етики —  один із головних напрямів діяльності проекту «Справедливе правосуддя», який знайшов своє втілення в організації круглого столу в Одесі. Метою даного заходу було представити учасникам робочий проект Кодексу суддівської етики та обговорити його зміст і обсяг.

У роботі круглого столу взяли участь судді — представники судів Одеської, Миколаївської та Херсонської областей, представники Ради суддів України, вчені та науковці — співробітники Одеської національної юридичної академії та Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка.  Позицію господарського суду Миколаївської області у питанні вдосконалення Кодексу суддівської етики представляв суддя Дмитро Бездоля.

Презентувала робочий проект Кодексу суддівської етики Валентина Симоненко — суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Під час ознайомлення з обсягом етичних принципів та змістом проекту Кодексу суддівської етики, підготовленого експертною групою Ради суддів України, учасники дізналися і про аналогічний досвід американських та європейських колег. Так, про основні принципи етики судді та практику її дотримання у США учасникам розповів Річард Беннет, суддя федерального окружного суду США.  Оцінку проекту Кодексу суддівської етики у світлі європейських стандартів та найкращих прикладів суддівської поведінки надав Йоханнес Рідель, експерт проекту USAID «Справедливе правосуддя», суддя, голова Регіонального апеляційного суду в м. Кьольн (Німеччина).

Не залишився поза увагою й вітчизняний досвід —  учасниками дискусії розглянуто практику застосування Вищою кваліфікаційною комісією суддів передбачених законом підстав щодо порушення правил при дисциплінарному провадження стосовно судді.

Підсумком роботи круглого столу стало визначення кола питань й тем, що потребують вдосконалення або включення до проекту Кодексу суддівської етики, надання рекомендації до змісту проекту Кодексу.

Наступні кругли столи з обговорення проекту Кодексу суддівської етики планується провести у Львові та Луцьку.