flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведення навчання щодо застосування інституту медіації суддею Олейняш Е.М.

12 березня 2024, 14:01

       В Господарському суді Миколаївської області 11.03.2024 відбулись збори суддів на яких, суддею Олейняш Е. М. проведено навчання щодо застосування інституту медіації при вирішенні конфліктів у судочинстві в Україні. Зокрема, суддею наголошено, що медіація є одним із альтернативних позасудових способів вирішення конфліктів між сторонами. Проаналізовано основні положення Закону України «Про медіацію» в порівнянні з зарубіжним досвідом таких країн як США, Польща, Бельгія, Хорватія, Болгарія.

        В процесі навчання визначено, що інститут медіації потребує подальшого законодавчого удосконалення в Україні та підтримки на системному рівні. Досудова медіаційна процедура може бути застосована у цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних справах, а також у спорах з питань інтелектуальної власності. На основі зарубіжного досвіду сформовано висновки, що за допомогою медіації можна владнати конфлікт між сторонами без звернення до формальної системи судочинства, налагодити комунікацію між сторонами конфлікту. Закцентовано увагу на основних етапах медіаційної процедури, вимоги до медіатора, існуючі в Україні та за кордоном, навчальні центри для медіаторів, їх роль в поширенні досвіду та підвищенні кваліфікації медіаторів.

     Навчання підготовлено на основі матеріалів, отриманих на тренінгу «Примирення та медіація», організованому Польською фундацією Promediation and Prowellness, Польською секцією Європейської асоціації суддів з медіації GEMME, Американською фундацією сприяння медіації Weinstein International Foundation, GEMME Ukraine.