flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Введено процедуру санації Публічного акціонерного товариства «Чорноморський суднобудівний завод»

30 березня 2015, 14:13

17 березня 2015 року Господарський суд Миколаївської області виніс ухвалу про введення процедуру санації Публічного акціонерного товариства «Чорноморський суднобудівний завод» строком на шість місяців до 17 вересня 2015 року.

Вивчивши матеріали справи, господарський суд дійшов висновку про наявність підстав для введення процедури санації заводу, з іменем якого нерозривно пов’язана історія міста й доля суднобудування України.

Колишній флагман українського суднобудівництва переживає складні часи, проте ще не втрачено надію відновити робочі потужності заводу. Рушійною силою активізації виробничої діяльності має стати, зокрема, санація підприємства — система заходів щодо відновлення платоспроможності боржника, які здійснюються з метою запобігання банкрутству боржника. Іншими словами, санація є однією з форм фінансового оздоровлення боржника. Одним із її наслідків, як найкращий варіант розвитку подій, може стати залучення інвесторів, що позитивно вплине на здійснення розрахунків з кредиторами підприємства та зменшить рівень соціальної напруги в місті.

Приймаючи рішення про введення процедури санації, господарський суд взяв до уваги, що ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод» має державне замовлення на будівництво серії кораблів класу «Корвет». Згідно з поясненнями представника боржника на виконання вказаного контракту завод частково виконав роботи з будівництва корабля класу «Корвет». Фінансування цих робіт здійснюється за рахунок державних коштів. Наразі будівництво судна припинено через брак державного фінансування, продовжити роботи з будівництва судна за державним замовленням можна буде одразу після відновлення фінансування.

Отже, за таких обставин, відкриття ліквідаційної процедури, зокрема, порушить державні інтереси та призведе до ситуації, коли державне замовлення (яке містить державну таємницю) не буде виконано. Крім того, наявність на підприємстві особи (ліквідатора), яка не буде мати відповідного допуску до державної таємниці, може спричинити її розголошення її та призведе до порушення вимог чинного законодавства України.

Здійснення санації керівником підприємства, у свою чергу, забезпечить відновлення платоспроможності підприємства-боржника, виконання державного замовлення після відновлення фінансування та дотримання інтересів держави, а також збереження інформації, що містить державну таємницю.

Ураховуючи вищевикладене, суд визнав зазначені обставини достатніми для введення процедури санації ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод».

Керуючим санацією Публічного акціонерного товариства «Чорноморський суднобудівний завод» призначено його керівника — Остапенка Олександра Вікторовича.

Розпорядником майна Публічного акціонерного товариства «Чорноморський суднобудівний завод» призначено арбітражного керуючого Марчука Володимира Борисовича.

Суд зобов'язав керуючого санацією Остапенка О.В. розробити план санації Публічного акціонерного товариства «Чорноморський суднобудівний завод» протягом двох місяців з дня введення процедури санації боржника, ознайомити з ним комітет кредиторів боржника та скликати збори комітету кредиторів боржника для розгляду плану санації боржника; протокол зборів та план санації надати до суду.

Повідомлення про введення процедури санації Публічного акціонерного товариства «Чорноморський суднобудівний завод» оприлюднено на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України.