flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розпочато цикл занять з підвищення мовної культури працівників апарату Господарського суду Миколаївської області

06 квітня 2015, 10:46

Утвердження і розвиток української мови є головними пріоритетами державної мовної політики. Відповідно до Концепції державної мовної політики, схваленої Указом Президента України від 15.02.2010  № 161/2010, стратегічним завданням є забезпечення неухильного додержання конституційних гарантій  щодо всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного  життя на всій території України.

Як відомо, необхідність посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування володіти українською мовою є однією з обов'язкових умов для обіймання відповідних  посад. Невід’ємною частиною іміджу державного службовця є також уміння правильно й чітко висловлювати думки на письмі. 

З метою поліпшення мовної культури працівників апарату суду, а також знань з діловодства, у Господарському суді Миколаївської області в квітні 2015 року розпочато проведення циклу навчальних занять, присвячених розвитку професійного мовлення помічників суддів та секретарів судового засідання, вдосконалення їхніх навичок складання процесуальних та інших видів документів.

Проведення навчальних занять з підвищення мовної культури — один із складників загальної системи підвищення кваліфікації державних службовців Господарського суду Миколаївської області, яка охоплює широке коло питань. Перший семінар із вдосконалення навичок писемного ділового мовлення у Господарському суді Миколаївської області відбувся 2012 року. Успішний досвід впровадження цього методу роботи було вирішено використати й цього року. 

Упродовж березня в суді здійснювався вибірковий аналіз якості складання протоколів судових засідань, інших документів у І кварталі 2015 року. Оцінювання відбувалось за двома критеріями — дотримання норм Господарського процесуального кодексу України, вимог до оформлювання документів, норм українського правопису. Результати аналізу в основу інформаційних методичних матеріалів, які було розроблено в суді для подальшого використання в роботі. 

Навчальне заняття, яке проведено 01 квітня 2015 року, було присвячене теоретичній підготовці помічників суддів та секретарів судового засідання. Працівники обговорили зауваження щодо змісту та оформлення  низки документів, написання деяких мовних конструкцій. Під час розгляду результатів вивчення документів було детально проаналізовано типові мовні помилки, яких припускаються працівники апарату суду. Присутні отримали змістовні відповіді на запитання про норми сучасної літературної мови, дотримання яких становить певні труднощі. 

Голова суду Василяка К.Л. звернувся до колективу апарату суду з вимогою кожному вжити заходів для усунення недоліків у складанні процесуальних та інших документів. 

Наступним кроком, спрямованим на підвищення кваліфікації державних службовців господарського суду з питань мовної культури та діловодства, буде другий етап вибіркового аналізу якості документів у ІІ кварталі 2015 року. Результати аналізу буде використано для підготовки практичних навчальних занять, на яких працівники апарату застосують отримані знання, складаючи проекти документів та розв’язуючи тестові завдання з ділової української мови. 

Надалі планується запрошувати професійних викладачів для участі в семінарах з підвищення професійної мовної культури працівників Господарського суду Миколаївської області.  

У Господарському суді Миколаївської області переконані, що впровадження занять з культури мови та діловодства мають стати невід’ємною частиною програми підвищення кваліфікації працівників судової системи.