flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Господарському суді Миколаївської області відбулися вибори голови та заступника голови суду

16 квітня 2015, 08:38

28 березня 2015 року набрала чинності нова редакція Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в редакції Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» від 12.02.2015 № 192-VІІІ.

Згідно із ст. 20 зазначеного Закону голова місцевого суду та його заступник обираються на посади зборами суддів відповідного суду із числа суддів цього суду, строком на два роки, але не більш як на строк повноважень судді. Голова суду та його заступник обираються шляхом таємного голосування більшістю від кількості суддів, які працюють у відповідному суді.

Відповідно до рішення Ради суддів України від 02.04.2015 № 34 особи, які були призначені на адміністративні посади відповідно до законодавства, що діяло раніше, є такими, що можуть бути обраними на адміністративну посаду в суді і обіймати її два строки поспіль. Судді, які були призначені на адміністративні посади відповідно до законодавства, що діяло раніше, за загальним правилом продовжують здійснювати свої повноваження до закінчення строку, на який їх було призначено.

15 квітня 2015 року в Господарському суді Миколаївської області відбулися збори суддів для обрання голови суду та заступника голови суду у зв’язку з прийняттям Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» від 12.02.2015 № 192-VIII.

Збори суддів, які відбулися 15 квітня 2015 року, були повноважними, оскільки на них були присутні не менше двох третин кількості суддів, які працюють у цьому суді, як того й вимагають норми ст. 126 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в редакції Закону «Про забезпечення права на справедливий суд».
 



 

Вибори голови та заступника голови суду проходили шляхом таємного голосування, яке забезпечила лічильна комісія, обрана суддівським корпусом суду.
 



 

До списку кандидатур було внесено суддів, які надали свою згоду балотуватися на адміністративні посади. Надання такої згоди є обов’язковим згідно з «Рекомендаціями про порядок призначення на посаду голови місцевого господарського суду, його заступника, голови апеляційного господарського суду, його заступників, секретарів палат апеляційного господарського суду, голови Вищого господарського суду України, його заступників та секретарів палат», схваленими рішенням Ради суддів господарських судів України від 11.04.2014 № 299.



 

Таємне голосування відбулось із дотриманням абсолютно всіх законодавчих норм, що регулюють процедуру виборів голови суду та його заступника. На підставі протоколу про результати таємного голосування на посаду голови Господарського суду Миколаївської області обрано суддю Костянтина Леонідовича Василяку, на посаду заступника голови суду — суддю Марину Володимирівну Мавродієву.