flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підбито підсумки роботи господарського суду у першому півріччі 2012 року

23 липня 2012, 09:25

7 липня в господарському суді Миколаївської області відбулися збори суддів, основною темою яких стали підсумки роботи господарського суду Миколаївської області у І півріччі 2012 року.

Відкривши збори суддів, голова суду К.Л.Василяка зазначив, що якість правосуддя та роботи працівників апарату суду були головними критеріями, за якими оцінювалися результати піврічної роботи суду.

Більшість справ, розглянутих судом у першому півріччі цього року, становлять майнові спори, спричинені невиконанням господарських зобов’язань, а також спори, що виникають при укладанні, зміні, розірванні договорів та визнанні їх недійсними. 

Усього наприкінці червня архівний фонд господарського суду Миколаївської області налічував близько 54 тис. справ. 

Цікаво, що цього року зменшилась кількість позовів про банкрутство. За шість місяців 2012 року до господарського суду надійшло на 170 заяв про банкрутство менше, ніж в аналогічному періоді минулого року. 

Також зменшилось і надходження позовів, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності. Натомість зберігається тенденція до зростання кількості спорів за участю банків. Як правило, ці спори пов’язані з вимогами кредитора про стягнення боргу за кредитним договором, процентів за користування кредитом та відповідних штрафних санкцій за невиконання або несвоєчасне виконання кредитного договору. Решта справ спори про зміну умов кредитних договорів, визнання їх недійсними або неукладеними та розірвання таких договорів. Більшість позовних заяв банків щодо укладання та виконання кредитних договорів господарський суд задовольнив.

Статистика свідчить: велика кількість справ, розглянутих господарським судом у першому півріччі, становлять  справи, порушені за  заявами прокурорів. У першому півріччі поточного року за позовами прокуратури було розглянуто 109 справ, переважна більшість їх стосувалася стягнення заборгованості за договорами, визнання договорів недійсними, відшкодування шкоди, витребування майна тощо.

Окрім справ, порушених за заявами прокуратури, з початку року суд постійно розглядав спори за участю об’єктів державної власності. Начальник ДП «Миколаївський морський торгівельний порт» В.В.Іванюк та директор ДП «Дельта-Лоцман» О.Г.Голодницький докладають максимальних зусиль для збереження і функціонування цих потужних миколаївських підприємств, у рамках чого заявляється чимало позовів про стягнення заборгованості й пені за договорами про надання послуг, відшкодування шкоди, стягнення заборгованості із канального збору. Більшість таких спорів суд вирішив на користь державних підприємств.

Традиційно велика кількість позовів до суду надходить від ПАТ «Миколаївобленерго». Як і минулого року, у першому півріччі 2012 року господарський суд задовольнив переважну більшість позовних вимог енергопостачальника. Господарський суд закликає споживачів не зволікати з оплатою за отримані послуги, адже  майже всі розглянуті спори стосувалися стягнення боргу та штрафних санкцій за спожиту електроенергію, що завдає збитків усій енергосистемі в державі.  

Розглядаючи широке коло господарських спорів, суд  вирішує чимало питань в інтересах держави. Зокрема, треба визнати дієвими результати позовної роботи Фонду державного майна. Цього року серед позовів, ініційованих досвідченим керівником регіонального відділення Фонду державного майна по Миколаївській області Є.М.Казанським, особливо виділяються заяви про стягнення заборгованості за договорами оренди, про визнання права власності тощо.

Окремо слід відзначити активну позицію суду щодо реагування на порушення закону, виявлені під час розгляду справ. Робота, спрямована на попередження порушення законності у діяльності підприємств, установ, організацій, державних чи інших органів ведеться в суді постійно. Цього року господарський суд неодноразово звертався до органів внутрішніх справ та прокуратури, виявивши в діяльності миколаївських підприємств ознаки дій, переслідуваних у кримінальному порядку.

Підбиваючи підсумки своєї діяльності, господарський суд не залишив поза увагою і кадрові, організаційні питання. У першому півріччі суддівський корпус господарського суду поповнився шістьма новими служителями закону. 

Як відомо, призначення нових суддів пов’язане із поповненням штату помічниками суддів та секретарями судового засідання. Усім їм суд зобов’язаний забезпечити комфортні умови праці, однак на сьогодні можливості суду щодо вивільнення необхідної площі для нових працівників вичерпано. У зв’язку з цим, у рамках  співпраці з органами державної влади, господарський суд звернувся до Миколаївської обласної державної адміністрації та Миколаївської обласної ради з проханням надати в оренду додаткові приміщення. На даний момент критична ситуація із браком необхідної орендованої площі для суду ще перебуває у стадії вирішення. Проте, дякуючи голові облдержадміністрації М.П.Круглову, у липні для певної частини працівників суду вже організовано належні робочі місця.

Усього ж на сьогоднішній день штатна чисельність працівників суду становить дев’яносто дев’ять осіб, з яких двадцять шість працівників у І півріччі цього року було відзначено відомчими заохочувальними відзнаками за сумлінну працю.

Такими, якщо говорити коротко, є підсумки роботи суду за шість місяців 2012 року. У другому півріччі господарський суд Миколаївської області продовжить вживати заходів, спрямованих на захист прав та інтересів учасників господарських правовідносин, попередження правопорушень у сфері господарської діяльності та підвищення довіри громадян до судової влади.