flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд: мандрівка в минуле Інгульської верфі

23 липня 2012, 09:36

Інформаційна насиченість сучасного суспільства висуває нові, все більш складні вимоги до освіченості й духовного потенціалу людини.  Це добре розуміють у господарському суді Миколаївської області: як  зазначив на останніх зборах суддів голова суду Костянтин Леонідович Василяка, загальнокультурний рівень державного службовця є стрижнем його професійної діяльності, який потребує зміцнення й шліфування протягом усього життя. З цією метою керівництво суду регулярно запроваджує проведення освітніх заходів для розширення кругозору й кола інтересів працівників суду. 

Так, на початку липня цього року, за ініціативи голови господарського суду Миколаївської області К.Л.Василяки, відбулася екскурсія працівників суду на завод ім. 61-го комунара. На думку керівництва суду, знайомство з колискою миколаївського суднобудування якнайкраще сприятиме популяризації вивчення історії Миколаївщини й формуванню національної свідомості державних службовців. 

Відвідання славетної миколаївської верфі у рамках інформаційно-оглядової екскурсії стало можливим завдяки дозволу генерального директора  заводу Едуарда Олександровича Єгорова.

Очолив екскурсію головний інженер ДП «Суднобудівний завод ім. 61-го комунара» Володимир Михайлович Берко. З його допомогою, під час слідування до основного  об’єкту екскурсії — народного музею заводу ім. 61 комунара, колектив господарського суду мав змогу дізнатися про історію будівництва останнього військового ракетного крейсера «Україна». Крейсер досі перебуває в акваторії заводу, чекаючи на вирішення своєї долі.

Мандрівку у минуле суднобудівного краю було продовжено в народному музеї заводу ім. 61-го комунара, розташованому на території підприємства. Порівняно з відомим на всю Україну миколаївським музеєм суднобудування і флоту, експозиція музею суднобудівельної слави заводу розміщується лише у кількох залах, проте це не завадило народному музею за роки свого існування прийняти тисячі відвідувачів і стати справжньою візитною карткою заводу.

Ознайомити екскурсантів з історією будівництва на заводі військового флоту люб’язно погодився директор музею — Володимир Дмитрович Лобер, який уже багато років очолює народний музей, щедро ділячись своїми багатими знаннями із гостями заводу.

Особливий інтерес у працівників суду викликала частина експозиції, присвячена розвитку Інгульської верфі на початку XIX століття. Діорама, присвячена будівництву кораблів на Миколаївському адміралтействі за часів заснування Миколаєва, не залишила байдужим жодного екскурсанта, як і моделі кораблів, фотографії й документи видатних суднобудівельників.

Колектив господарського суду Миколаївської області щиро вдячний керівництву заводу за можливість долучитися до історії створення міста та його кораблів — відвідання заводу ім. 61-го комунара  стало своєрідною віхою в життєписі суду. Працівники суду висловили бажання продовжити знайомство з історією рідного краю. Наступним таким заходом, як повідомив голова суду К.Л. Василяка, має стати екскурсія історичними місцями Миколаєва. Провести її планується з допомогою представників миколаївського обласного краєзнавчого музею.

  

К.Л.Василяка щиро сподівається, що досвід господарського суду в  підвищенні інтелектуального та духовного потенціалу своїх працівників стане в нагоді іншим державним установам, не байдужим до збагачення загальної та професійної культури державних службовців та вивчення історії краю.