flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки роботи Господарського суду Миколаївської області в І кварталі 2015 року

29 квітня 2015, 15:02

У квітні в Господарському суді Миколаївської області підбито підсумки роботи суду в І кварталі 2015 року.

Більшість справ, розглянутих судом у звітному періоді, становлять майнові спори, до яких призвело невиконання господарських зобов’язань. При цьому, протягом трьох перших місяців 2015 року Господарський суд Миколаївської області розглянув, порівняно з показниками 2014 року, більше на 49 заяв (справ) у зазначених спорах.

Водночас кількість спорів, що виникають при укладанні, зміні, розірванні договорів та визнанні їх недійсними, зменшилась — у І кварталі 2015 року розглянуто на 11 заяв (справ) менше. 

У І кварталі 2015 року збільшилась кількість розглянутих спорів між господарським товариством та його учасником, що виникають з корпоративних відносин (розглянуто на 4 справи більше, ніж у I кварталі 2014 року) та спорів, що виникають з інших не договірних відносин (розглянуто на 3 заяви (справи) більше, ніж у I кварталі 2014 року).

Зберігається тенденція до зменшення кількості заяв про банкрутство. У І кварталі 2015 року розглянуто на 149 заяв про банкрутство менше, ніж в аналогічний період 2014 року). 

З початку року суд постійно розглядає справи за позовами прокурорів. Такі спори переважно стосуються об’єктів державної і комунальної власності. Найбільшу питому вагу серед них становлять спори із земельних правовідносин (зокрема, спори за позовами прокурорів про дострокове розірвання договорів оренди земельних ділянок). Усього в І кварталі 2015 року за позовами прокурорів розглянуто 34 справи, що на 19 справ більше, ніж в аналогічному періоді минулого року.

Порівняно з І кварталом минулого року в Господарському суді Миколаївської області зменшено кількість справ, провадження в яких зупинено. Так, на кінець звітного періоду в суді було зупинено 96 судових справ (52 — до вирішення пов’язаної з нею іншої справи, 25 — у зв’язку з призначенням судової експертизи, 9 — у зв’язку з надісланням матеріалів прокурору або органу досудового розслідування, 4 — у зв’язку із зверненням господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави, 5 — у зв’язку з направленням справи до вищої інстанції, 1 — у зв’язку із заміною однієї із сторін її правонаступником), що на 28 справ менше, ніж у І кварталі 2014 року.

Розглядаючи широке коло господарських спорів, суд вирішує чимало питань в інтересах держави. Окрім справ, порушених за заявами прокуратури, у І кварталі суд розглядав справи, що мають значний суспільний резонанс, зокрема справу про банкрутство ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод» (в якій у березні введено процедуру санації).

Окремо слід відзначити активну позицію суду щодо реагування на порушення закону, виявлені під час розгляду справ. Робота, спрямована на попередження порушення законності у діяльності підприємств, установ, організацій, державних чи інших органів, ведеться в суді постійно, у формі реагувань, передбачених ст. 90 Господарського процесуального кодексу України. 

Виявивши в діяльності миколаївських підприємств ознаки дій, переслідуваних у кримінальному порядку, господарський суд звертається до органів внутрішніх справ та прокуратури. Так, у І кварталі 2015 року Господарський суд Миколаївської області виніс 2 окремі ухвали та надіслав 6 повідомлень до органів внутрішніх справ та прокуратури. 

У І кварталі 2015 року в господарському суді постійно здійснювали аналіз перегляду апеляційною інстанцією судових рішень Господарського суду Миколаївської області, що дало можливість систематично узагальнювати в суді практику застосування норм матеріального та процесуального права з урахуванням позиції суду апеляційної інстанції.

У І кварталі 2015 року суд апеляційної інстанції залишив без змін 101 судове рішення Господарського суду Миколаївської області, що на 21 судове рішення більше ніж у І кварталі 2014 року. 

У ІІ кварталі 2015 року Господарський суд Миколаївської області продовжить вживати заходів, спрямованих на захист прав та інтересів учасників господарських правовідносин, попередження правопорушень у сфері господарської діяльності та підвищення довіри громадян до судової влади.