flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся робочий візит керівництва Вищого господарського суду України до Господарського суду Миколаївської області

28 травня 2015, 19:32

29 травня 2015 року Господарський суд Миколаївської області відвідали з робочим візитом голова Вищого господарського суду України Богдан Львов та його заступник Сергій Могил.

 У рамках візиту керівництво Вищого господарського суду України ознайомилось з роботою Господарського суду Миколаївської області. Програма ознайомлення з організацією діяльності суду передбачала вивчення проблемних аспектів функціонування суду в умовах сучасного реформування судової системи.

Під час робочого візиту відбулась зустріч Богдана Львова та Сергія Могила із суддівським корпусом та керівництвом апарату Господарського суду Миколаївської області, на якій було обговорено низку актуальних питань, що виникають в організаційному забезпеченні діяльності суду та у процесі здійснення правосуддя.



 Розпочавши діалог, голова Вищого господарського суду України довів до відома присутніх інформацію про роботу Конституційної комісії, у складі якої створено три робочі групи, які мають підготувати зміни до Конституції України за пріоритетними напрямками реформування — децентралізації, удосконалення конституційних засад правосуддя та конституційного регулювання прав, свобод і обов’язків людини та громадянина. 

Богдан Львов повідомив про діяльність Ради з питань судової реформ, зокрема звернув увагу на роботу, яка ведеться щодо оновлення Господарського процесуального кодексу України. «Цей кодекс є одним з найстаріших процесуальних актів і потребує прогресивних змін, спрямованих на підвищення ефективності правосуддя», — зазначив голова суду касаційної інстанції.




Під час робочої зустрічі проаналізовано проблеми формування єдиної судової практики і трактування колізій в чинному законодавстві, сплати судового збору, кваліфікаційного оцінювання суддів, етики професійного спілкування представників судової влади з відвідувачами суду, забезпечення відкритості й доступності правосуддя тощо.

«Суд як один з найважливіших соціальних інститутів перебуває під постійним наглядом суспільства, — наголосив Богдан Львов, — кожен працівник господарського суду має докласти максимум зусиль, щоб пишатися результатами своєї роботи. Рівень довіри громадськості до суду має стати одним з найважливіших показників ефективності його роботи, визначати рівень авторитету суду в державі».
 


 

Водночас голова Вищого господарського суду України висловив занепокоєння з приводу плинності кадрів через проблеми у сфері фінансового забезпечення судів. Як відомо, розмір посадових окладів працівників апаратів судів дорівнює мінімальній заробітній платі, що спричинило останнім часом чималу кількість відкритих звернень апаратів судів України до очільників державної влади.

Богдан Львов запевнив, що Вищий господарський суд України не змінює своєї позиції щодо необхідності вирішити на державному рівні проблему встановлення працівникам апарату суду посадових окладів, сумірних з рівнем їхньої кваліфікації та відповідальності. Однак, на сьогодні питання про встановлення гідних посадових окладів працівникам апаратів перебуває у стадії розгляду законодавцями. 
 

Велику увагу учасники зустрічі приділили обговоренню позитивних і негативних тенденцій сучасної судової реформи. 

Так, присутні схвально оцінили методи вдосконалення технологій взаємодії судів із суспільством. Водночас моніторинг подій, які відбуваються всередині судової системи та навколо неї, засвідчує збільшення у державі випадків неповаги до суду, відвертого тиску на суддів, втручання в їхню діяльність. Ситуація, яка склалася у сфері дотримання конституційних гарантій самостійності судів, незалежності та недоторканності суддів, потребує цивілізованого реагування та широкого обговорення в державі на всіх рівнях.

Ще однією негативною тенденцією, на яку звернули увагу учасники зустрічі, є намагання законодавців позбавити помічників суддів статусу державних службовців (проект нового Закону України «Про державну службу» пропонує віднести помічників суддів до патронатної служби). Присутні обговорили негативні наслідки прийняття зазначеного законопроекту, якими є, зокрема, позбавлення помічників суддів заборон та застережень, передбачених Законами України «Про засади запобігання і протидії корупції» та «Про очищення влади».

Судді Господарського суду Миколаївської області подякували керівництву Вищого господарського суду України за активну позицію проти спрощення судової системи, ліквідації господарських судів. «Найголовнішими аргументами на захист господарських судів є специфіка та складність спорів, які ці суди розглядають», — зазначив Богдан Львов. Сьогодні система господарських судів є найкращою ланкою органів судової влади, з огляду на професіоналізм суддів, дотримання процесуальних строків, належний рівень доступу до правосуддя. Голова Вищого господарського суду України висловив надію на те, що і в майбутньому в державі буде вжито всіх заходів для збереження господарських судів у вигляді спеціалізованої гілки судової влади, якнайкраще пристосованої для розгляду найскладніших господарських спорів.
 



У рамках робочого візиту також обговорено проблему матеріально-технічного забезпечення суду, яка останнім часом набула особливої актуальності — Господарський суд Миколаївської області не має власних приміщень, усі можливості суду щодо оренди кабінетів для суддів та працівників апарату вичерпано. Сьогодні суду бракує залу судового засідання та нарадчих кімнат, немає можливості збільшити площу архіву суду.

Цього ж дня, з метою забезпечення обов’язкового виконання низки вимог Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» для підтримання належного рівня здійснення судочинства, керівництво Вищого господарського суду України зустрілось із першим заступником голови Миколаївської обласної державної адміністрації Миколою Романчуком для досягнення консенсусу в питаннях оренди додаткових приміщень для Господарського суду Миколаївської області.

Підбиваючи підсумки робочого візиту керівництва Вищого господарського суду України, голова Господарського суду Миколаївської області Костянтин Василяка наголосив на важливості й надалі розвивати конструктивний діалог із судами вищих інстанцій, запозичувати їхній позитивний досвід.

Сторони висловили бажання продовжити професійно обговорювати загальні проблеми сучасної судової системи і труднощі, що виникають у діяльності суду першої інстанції.
 

Колектив Господарського суду Миколаївської області щиро дякує голові Вищого господарського суду України Богдану Львову та його заступнику Сергію Могилу за небайдужість до роботи суду першої інстанції, розуміння проблем в організації його діяльності та сподівається на подальшу ефективну взаємодію задля підвищення рівня довіри до правосуддя.