flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одеському апеляційному господарському суді відбувся круглий стіл з питань вирішення судами спорів, пов’язаних із земельними правовідносинами

22 червня 2015, 10:30
19 червня 2015 року в Одеському апеляційному господарському суді відбувся круглий стіл на тему «Застосування господарськими судами законодавства при вирішенні спорів, пов'язаних з орендою землі державної та комунальної власності».
 
 
 
Сфера землекористування — одна з найважливіших в економіці будь-якої держави. Земля є основним засобом виробництва, вкладення капіталу та однією з рушійних сил, що стимулює розвиток ринкових відносин. Ось чому сьогодні особливої актуальності набуває аналіз проблемних аспектів, що стосуються регулювання відносин у галузі землекористування, які стосуються майнових прав як громадян, так і юридичних осіб.  
 
Відкриваючи засідання круглого столу, голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Морщагіна наголосила на важливості своєчасного виявлення проблемних питань, що виникають під час вирішення спорів, пов’язаних із земельними правовідносинами. 
 
Зокрема, голова апеляційного суду зазначила, що широке обговорення науковцями та юристами-практиками складних нюансів розгляду таких спорів сприятиме формуванню єдиної судової практики, а отже — й підвищенню рівня здійснення правосуддя.
 
Круглий стіл зібрав суддів Одеського апеляційного господарського суду, Господарського суду Одеської області, Господарського суду Миколаївської області, Господарського суду Херсонської області, представників адвокатури, бізнес-спільноти та науковців, прокуратури Одеської області, військової прокуратури Південного регіону України, прокуратури Миколаївської області, прокуратури Херсонської області, територіальних управлінь Державної судової адміністрації України, органів державної влади, адміністрацій морських портів та ДП «Одеська залізниця».
 
 
Голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Морщагіна та суддя
Вищого господарського суду України Тетяна Дроботова
 
Цю зустріч можна вважати справді знаковою подією для юридичної спільноти півдня України, оскільки у роботі круглого столу взяли участь судді Вищого господарського суду України Тетяна Дроботова, Світлана Бакуліна, Ксенія Грейц, які мають величезний досвід вирішення спорів, пов’язаних із земельними правовідносинами. 
 
 Судді Вищого господарського суду України Світлана Бакуліна, Ксенія Грейц
 
З огляду на неоднакове господарське використання землі, земельні правовідносини можуть набувати різного характеру. На круглому столі дискусія точилася переважно навколо оренди землі державної та комунальної власності. У спорах, що  пов’язані з орендними правовідносинами, виникає чимало питань. 
 
Здебільшого проблемні аспекти стосуються визнання недійсним договору оренди земельної ділянки; вирішення спорів, пов'язаних з внесенням змін до договору оренди землі, зокрема шляхом зміни розміру нормативної грошової оцінки;питання справедливості та розумності судового рішення в аспекті застосування частини першої статті 215 Цивільного кодексу України, розмежування повноважень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо розпорядження земельними ділянками, обчислення строку позовної давності у справах за позовом прокурора,  процесуальних особливостей та проблемні питання застосування норм Господарського процесуального кодексу України тощо. 
 
 Учасник круглого столу —  доцент, кандидат юридичних наук Ілля Каракаш
 
Варто зазначити, що обговорення проблемних аспектів не мало стосунку до аналізу розгляду конкретних судових справ. Під час круглого столу присутні обговорювали питання, які мають загальний характер для вирішення земельних спорів, пов'язаних з орендою землі державної та комунальної власності. Так, наприклад, учасники дискусії неодноразово акцентували увагу на необхідності узгодження норм земельного законодавства з цивільним та господарським.
 
 Учасник круглого столу —  доктор юридичних наук, професор Олег Подцерковний
 
Юристи, присутні на заході, були одностайні в тому, що прискіплива увага до проблемних аспектів земельних спорів та єдиний правовий підхід до вирішення останніх позитивно вплине на якість правосуддя. 
 
Як повідомила суддя Вищого господарського суду України Тетяна Дроботова, у господарському суді касаційної інстанції було узагальнено правові позиції Верховного Суду України щодо застосування земельного законодавства. Відповідна довідка (яку буде оприлюднено найближчим часом на сайті Одеського апеляційного господарського суду) стане в пригоді всім, хто щоденно стикається з проблемами правового регулювання земельних відносин.
 
На завершення голова суду апеляційної інстанції Наталія Морщагіна та судді Вищого господарського суду України подякували присутнім за активну позицію в обговоренні проблемних питань застосування господарськими судами законодавства й висловили надію на подальшу взаємодію у виявленні складних нюансів вирішення спорів, пов’язаних із землекористуванням.
 
Господарський суд Миколаївської області дякує керівництву Одеського апеляційного господарського суду та Вищого господарського суду України за надану можливість долучитися до професійного обговорення проблем судової практики за участю науковців та досвідчених суддів судів вищих інстанцій.