flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Електронний документообіг: на службі у Феміди

23 серпня 2012, 12:03

6 серпня 2012 року працівники господарського суду Миколаївської області взяли участь у відеосемінарі із вивчення нових можливостей останньої версії комп’ютерної програми «Діловодство спеціалізованого суду» (КП «ДСС»). Цей захід організовано Державним підприємством «Інформаційні судові системи» — адміністратором єдиної судової інформаційної системи, який забезпечує технічну підтримку працездатності КП «ДСС».

Електронний документообіг запроваджено в судах не так давно. Автоматизована система документообігу почала функціонувати 1 січня 2011 року — відтоді, як набув чинності новий закон «Про судоустрій і статус суддів».

Застосування нових інформаційних технологій у роботі судів стало дієвим засобом підвищення ефективності їхньої роботи, адже відчутно зменшилися паперовий документообіг і можливість помилки в судовому діловодстві. Крім того, за допомогою нової програми здійснюється автоматичне відправлення судових рішень до Єдиного Державного реєстру судових рішень. Але найголовнішою перевагою автоматизованої системи стала  можливість забезпечувати об’єктивний та неупереджений розподіл справ між суддями, який здійснюється з дотриманням принципів черговості й вірогідності, під час реєстрації в суді позовних заяв. Визначаючи персональний склад суду для  розгляду конкретної справи,  автоматизована   система   документообігу враховує ступінь  завантаженості  кожного  судді та його спеціалізацію, а також вимоги процесуального закону. Таким чином, запровадження електронного документообігу зробило прозорим і доступним процес розподілу справ між суддями.

Із розвитком інформаційних ресурсів якісне діловодство дедалі більше потребує нових, кращих методів обробки  й захисту даних. Отже, Державна судова адміністрація України постійно вживає заходів для вдосконалення програмного забезпечення, використовуваного в судах. Зусиллями працівників Державного підприємства «Інформаційні судові системи» було розроблено новий програмний продукт «Діловодство спеціалізованого суду, в якому виправлено чимало недоліків функціонування системи та враховано пропозиції користувачів.

Новим «Діловодством» господарські суди почали користуватися з 01 лютого 2012 року. За останні шість місяців випущено сім версій програми. Черговій версії № 1.7 було присвячено проведення в Миколаєві зазначеного відеосемінару, організованого Державною судовою адміністрацією спільно з ДП «Інформаційні судові системи».

У роботі семінару взяли участь фахівці, що відповідають за функціонування КП «ДСС», та керівництво апарату господарського суду Миколаївської області. Учасники  заходу обговорили нові зміни в системі автопризначення справ суддям, спрямовані на посилення багаторівневого захисту КП «ДСС».

Як відомо, несанкціоноване втручання в діяльність автоматизованої  системи діловодства  тягне за собою кримінальну відповідальність. Однак, завдяки постійній роботі висококваліфікованих фахівців над удосконаленням програмного забезпечення на сьогоднішній день втручання ззовні у дію системи зведено до нуля. Усі помилки в роботі програми та записи щодо розподілу справ суддям фіксуються системою у відповідній базі даних. Отже, сьогодні є всі підстави говорити про те, що функціонування автоматизованої системи документообігу є важливою гарантією  неупередженості при розподілі судових справ як в господарському суді Миколаївської області,  так і в інших судах держави.