flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Арбітражно-судовій системі України — 90 років

05 листопада 2012, 11:52

У листопаді цього року господарські суди України відзначатимуть майже віковий ювілей — 90 років від дня створення арбітражно-судової системи України.

Не так давно у державі святкували двадцяту річницю створення господарських судів незалежної України. Однак, господарське судочинство має набагато давню історію, яка своїм корінням сягає далеко за момент проголошення незалежності нашої держави.

Діяльність спеціальних судів, що розглядали комерційні спори, у Російській імперії почалася  1807 року, коли в Одесі був створений перший комерційний суд. Правові засади діяльності таких судів були закріплені імператорським Указом від 14 травня 1832 року.  Комерційні суди діяли до 1917 року, вирішуючи спори між підприємцями.

У радянській Україні період становлення та визнання суспільством спеціалізованих господарських судів був доволі складним. Після закінчення громадянської війни діяльність господарських організацій докорінно змінилась: із впровадженням комерційного розрахунку взаємовідносини між підприємствами активно відбувалися на договірних засадах. За цих умов у державі  виникла нагальна потреба у спеціальних органах для врегулювання непорозумінь між підприємствами. Такими органами стали арбітражні комісії, утворені відповідно до Положення «Про порядок вирішення майнових спорів між державними установами і підприємствами», затвердженого постановою Ради Народних Комісарів від 21 листопада 1922 року.

 

Положення про порядок вирішення майнових суперечок між державними установами та підприємствами, затверджене постановою Ради народних комісарів УРСР від 16 грудня 1922 року № 713

 

         

За характером діяльності арбітражні комісії нагадували суди, однак підкорялися органам управління народним господарством. Спори розглядалися колегіально — головуючим і двома членами арбітражної комісії. Один із арбітрів був юристом, другий — господарником. Перебіг розгляду справ фіксувався у протоколах засідань.

1931 року арбітражні комісії було ліквідовано натомість створено систему державних арбітражних органів при органах виконавчої влади. 5 червня 1931 року вийшла постанова «Про Державний арбітраж УРСР»: при Раді Народних Комісарів УРСР було утворено Державний арбітраж.

З утворенням 22 вересня 1937 року Миколаївської області постало питання про організацію державного арбітражу, який 1938 року було створено при облвиконкомі. Того часу Миколаївський облдержарбітраж був розташований у будинку № 25 по вул. Велика Морська. Крім вирішення майнових спорів, арбітраж узагальнював і вивчав роботу окремих господарських організацій у сфері якості продукції, дотримання планово-договірної та фінансової дисципліни тощо.

 

Доповідна записка головарбітра Канделя щодо діяльності Миколаївського облдержарбітражу, 1939 рік

У 60-ті роки найбільшу кількість справ становили спори щодо розрахунків, якості, нестачі продукції. Більшість позовів було подано Миколаївським міськплодовочторгом, молочним комбінатом, трансформаторним заводом, заводом дитячих велосипедів. При держарбітражі було організовано раду юрисконсультів, що об’єднала всіх правозахисників Миколаєва та області.

 

Протокол засідання Держарбітражу при Миколаївському облвиконкомі щодо позову Харківського виробничого хутряного об’єднання до Миколаївського м’ясокомбінату про стягнення 3070 крб. 90 коп. від 19 липня 1975 року

 

Переломним моментом у реформуванні судового порядку розгляду спорів та розвитку держарбітражу області стало проголошення 1991 року незалежної України. 4 червня 1991 року Верховною Радою УРСР було прийнято Закон «Про арбітражний суд України», відповідно до якого державний арбітраж був реорганізований в арбітражний суд Миколаївської області.  З 2001 року арбітражний суд зазнав чимало організаційно-штатних змін. Зокрема, згідно із Законом України від 21 червня 2001 року «Про внесення змін до Закону України „Про арбітражний суд“» слово «арбітражний» замінено на слово «господарський».

  Згодом повноваження господарських судів було визначено у Законі України «Про судоустрій і статус суддів». Прийняття цього закону 7 липня 2010 року стало новим етапом судової реформи у державі. Сьогодні без перебільшення можна сказати, що за 90 років розвитку арбітражно-судової системи господарські суди успішно пройшли період свого становлення і стали однією з потужних, високопрофесійних ланок судової системи України, гарантом економічної безпеки держави.