flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Уперше в Миколаєві відбувся семінар із спеціалістами «Незалежного інституту судових експертиз»

10 грудня 2015, 15:20
10  грудня 2015 року в Миколаєві в Господарському суді Миколаївської області відбувся семінар із спеціалістами Товариства з обмеженою відповідальністю «Незалежний інститут судових експертиз» (м. Київ), який на сьогодні є найбільшим недержавним судово-експертним інститутом України, визнаним на міжнародному рівні. Інститут  здійснює різноманітні експертизи та експертні дослідження (зокрема і рідкісні види їх, що мають безпрецедентний характер) в Україні, Європі та країнах СНД.
 
 
 Директор "Інституту незалежних судових експертиз" Людмила Макаренко,
голова Господарського суду Миколаївської області Костянтин Василяка,
юрист "Інституту незалежних судових експертиз" Тетяна Ковальчук
 
Видання методичних рекомендацій, проведення конференцій, спеціалізованих семінарів та майстер-класів із питань судової експертизи — один із напрямків діяльності «Незалежного інституту судових експертиз» (НІСЕ). 
 
З метою підвищення професійної кваліфікації суддів  Господарський суд Миколаївської області підтримав ініціативу експертно-правової групи  НІСЕ щодо проведення семінару-практикуму на базі суду для суддів Миколаївського регіону. У роботі семінару також взяли участь юристи-практики, адвокати, арбітражні керуючі. 
 
У рамках заходу лектори НІСЕ — директор Інституту Людмила Макаренко та юрист Тетяна Ковальчук — висвітлили особливості  проведення основних видів судових експертиз, досліджень та паспортизації.  Незалежна експертиза, зауважили лектори, допомагає досягти точності та професійної зваженості у вирішенні спірних питань. Експертиза та форма врегулювання спору стимулює самовизначеність сторін, адже вони добровільно і на власний розсуд вибирають експерта, визначають його завдання та обсяг повноважень. Лектори розповіли про успішний досвід Інституту у проведенні незалежних експертиз по всіх напрямках ремесла, науки і техніки.
 
 Директор "Незалежного інституту судових експертиз"
Людмила Макаренко
 
Окремою темою обговорення стали питання практичного застосування будівельно-технічної, земельної, екологічної, економічної експертиз, що відіграють важливу роль у господарському процесі як один із основних засобів доказування. 
 
Одним із ключових моментів семінару стала активна дискусія, в ході якої не тільки лектори, а й учасники зустрічі ділились професійним досвідом, обмінювались думками та ідеями, обговорювали механізми дій в конкретних ситуаціях, пов’язаних із призначенням судових експертиз. 
 
 
Під час практичного блоку семінару лектори НІСЕ відповіли на запитання учасників, які стосувалися актуальних проблем призначення експертиз, та надали корисні поради і рекомендації.
 
 
Оскільки у процесі здійснення правосуддя часто виникає необхідність установлення обставин (фактів), дані про які потребують спеціальних досліджень та знань, Господарський суд Миколаївської області планує  у майбутньому розширити спектр семінарів для підвищення кваліфікації суддів та юристів регіону, залучаючи спеціалістів різного профілю.