flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки роботи Господарського суду Миколаївської області в 2015 році

21 січня 2016, 17:32
У Господарському суді Миколаївської області підбили підсумки роботи в 2015 році. Протягом минулого року суд продовжував забезпечувати захист законних прав та інтересів суб'єктів господарювання, суспільства й держави. 
 
У 2015 році Господарський суд Миколаївської області розглянув 3 950 заяв (справ). Більшість справ, розглянутих судом торік, становлять майнові спори — 1394 заяви (справи),  до яких призвело невиконання господарських зобов’язань. 
 
Збільшилась кількість розглянутих спорів, що виникають при укладанні, зміні, розірванні договорів та визнанні їх недійсними — у 2015 році розглянуто  1468  заяв (справ), що на 166 більше, ніж 2014 року.  
 
Спостерігається стійка тенденція до збільшення кількості справ у спорах, пов’язаних з банківською діяльністю — порівняно з 2014 роком кількість розглянутих справ цієї категорії збільшилась на 185 (усього розглянуто 431).  Таке збільшення зумовлене фінансовою кризою, нестабільністю економічної ситуації у країні, і, як наслідок, — погіршенням платоспроможності позичальників. Більшість кредитних установ переглянула відсоткові ставки в бік підвищення, відбувається збільшення розміру наявних видів відповідальності за порушення позичальниками кредитних зобов’язань. 
 
Водночас зберігається тенденція до зменшення кількості заяв про банкрутство. У 2015 році розглянуто 818 заяв про банкрутство, що на 416 заяв про банкрутство менше, ніж в аналогічний період 2014 року.  Однією із причин зменшення заяв указаної категорії спорів є збільшення ставок судового збору, що підлягає сплаті при зверненні до суду. 
 
Прокурори неодноразово зверталися до суду з позовними заявами про захист  інтересів держави, брали участь у розгляді справ.  Спори за позовами прокурорів переважно стосувалися об’єктів державної і комунальної власності. Найбільшу питому вагу серед них становили спори із земельних правовідносин, зокрема й такі, що викликали великий суспільний резонанс (серед них — спори за позовами прокурорів про дострокове розірвання договорів оренди земельних ділянок). Усього в 2015 році за позовами прокурорів розглянуто 162 справи.
 
Протягом 2015 року у господарському суді розглянуто низку справ у спорах, пов’язаних із застосуванням антимонопольного законодавства; відшкодуванням моральної шкоди;  корпоративним управлінням та реалізацією корпоративних прав; охороною навколишнього природного середовища, використанням надр, лісів, вод та інших природних ресурсів; надходженням коштів до державного бюджету; перевезенням та наданням транспортних послуг; господарською діяльністю у Збройних силах України тощо.
 
Крім того, протягом 2015 року у господарському суді перебувало на розгляді 13 заяв (справ) у спорах за участю суб’єктів підприємництва іноземних держав.
 
Протягом звітного року до Одеського апеляційного господарського суду оскаржено 466 судових рішень Господарського суду Миколаївської області. Кількість судових актів, скасованих апеляційною інстанцією, становить 208. Найчастіше оскаржувались судові рішення у спорах щодо земельних відносин та у спорах, що виникають у сфері надання послуг з електропостачання, а також у сфері банківського кредитування. 
 
Розглядаючи широке коло господарських спорів, суд реагує на порушення закону, виявлені під час розгляду справ. Робота, спрямована на попередження порушення законності у діяльності підприємств, установ, організацій, державних чи інших органів ведеться в суді постійно. У 2015 році господарський суд, виявивши під час вирішення спору порушення законності або недоліки в діяльності підприємств, установ, організацій, виніс 22 окремі ухвали, надіслав 16 повідомлень.
 
Окремо слід відзначити активну позицію суду щодо вжиття заходів сприяння виконанню судових рішень Господарського суду Миколаївської області. Зокрема, у 2015 році в Господарському суді Миколаївської області перебувало на розгляді 65 скарг на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби.
 
Протягом 2015 року до Господарського суду Миколаївської області надійшов 31 запит на публічну інформацію. На всі запити надано аргументовані відповіді у строки, передбачені чинним законодавством.
 
Згідно із статистичними даними за 2015 рік за подання заяв до Господарського суду Миколаївської області сплачено судового збору в загальному розмірі 9 672 471 грн.
 
Такими, якщо говорити коротко, є роботи господарського суду за минулий рік. Цього року суд продовжить вживати заходів, спрямованих на захист прав та інтересів учасників господарських правовідносин, попередження правопорушень у сфері господарської діяльності та підвищення довіри громадян до судової влади.