flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд: підбито підсумки 2012 року

08 лютого 2013, 09:17

 

24 січня 2013 року в господарському суді Миколаївської області проведено збори суддів, присвячені підсумкам роботи за попередній рік.

У засіданні взяли участь суддівський корпус господарського суду Миколаївської області, керівництво апарату суду. Відкрив збори голова суду К.Л.Василяка, зазначивши, що оцінювання результатів річної роботи відбувалося за традиційними критеріями: якість здійснення правосуддя, дотримання процесуальних строків, ефективність роботи працівників апарату суду.

У своєму виступі голова суду К.Л. Василяка навів дані судової статистики та проаналізував показники відправлення правосуддя.

1 січня 2013 року архівний фонд господарського суду Миколаївської області налічував 56 337 справ. Як і раніше, серед справ, розглянутих судом минулого року, переважають майнові спори, спричинені невиконанням господарських зобов’язань і спори, що виникають при укладанні, зміні, розірванні договорів та визнання їх недійсними.

  У своєму виступі К.Л. Василяка акцентував увагу на збереженні тенденції до зростання кількості справ про банкрутство — 2013 року до суду надійшло на 318 заяв про банкрутство більше, ніж позаминулого року. За словами голови суду, така динаміка свідчить про зниження фінансової стійкості деяких підприємств внаслідок нестабільної економічної ситуації.  

            Зростає й кількість спорів за участю фінансових установ. Як і раніше, банки доволі часто звертаються до суду з позовними заявами про стягнення боргу.  До виникнення майже всіх таких спорів призводить невиконання позичальниками своїх зобов’язань в установлені кредитними договорами строки.

«У суді, — зауважив К.Л. Василяка, — щодня ведеться робота, спрямована на забезпечення судового захисту прав громадян та попередження правопорушень у сфері господарських відносин». Суд неодноразово виявляв порушення закону в діяльності працівників підприємств Миколаївщини під час розгляду  деяких справ. Оскільки такі порушення містили ознаки дії, переслідуваної у кримінальному порядку, суд звертався до органів прокуратури з відповідними повідомленнями.

Не залишив поза увагою на зборах суддів і кадрові, організаційні питання. Минулого року суддівський корпус господарського суду Миколаївської області поповнився шістьма новими суддями, які сьогодні вирішують широке коло господарських спорів.

Такими, якщо говорити коротко, є річні підсумки роботи господарського суду за 2012 рік. Цього року, як і раніше, суддям та працівникам апарату суду належить продовжити сприяти зміцненню законності й дисципліни в господарських відносинах регіону.