flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся спільний круглий стіл Господарського суду Миколаївської області та Колегії юристів з морського права України

04 лютого 2016, 16:22

04 лютого 2016 року в Господарському суді Миколаївської області відбувся круглий стіл для суддів та правників Миколаївського регіону на тему: «Арешт суден з морськими вимогами в Україні та відповідальність за неправомірний арешт». 

Ініціаторами заходу стали Господарський суд Миколаївської області й  Колегія юристів з морського права України — громадська організація, основна мета створення якої спрямована на розвиток міжнародного морського права і національного законодавства України в даній галузі. З 2012 року Колегія є членом Міжнародного морського комітету (Comite Maritime International) — організації, яка формально була створена ще в 1897 році і в даний час є однією з авторитетних міжнародних організацій, яка займається питаннями уніфікації морського права. 
 
 
Перший круглий стіл на тему арешту суден відбувся 15 жовтня минулого року в Одесі на базі Одеської національної морської академії й дістав схвальні відгуки учасників. З метою підвищення професійної кваліфікації суддів  Господарський суд Миколаївської області підтримав ініціативу Колегії юристів з морського права України (м. Київ) щодо проведення другого такого заходу в Миколаєві.
 
У роботі круглого столу в Миколаєві взяли участь судді місцевих судів та правники, що працюють у сфері торговельного мореплавства. 
 
Перед присутніми виступили партнер юридичної фірми «Rabomizo» та  президент Колегії юристів морського права України Денис Рабомізо, старший партнер юридичної фірми «Black Sea Law Company» та член Правління Колегії юристів морського права України Євген Сукачов, директор юридичної фірми «МБЛС» Андрій Мащенко.
 
 
Під час заходу проаналізовано стан та проблематику правового регулювання арешту суден за морськими вимогами в Україні, а також можливі варіанти врегулювання виявлених проблем на законодавчому рівні. Особливу увагу учасники заходу приділили обговоренню порядку звернення із заявою про арешт судна, питанням тривалості арешту судна за морськими вимогами і звільнення з під арешту, відповідальності за неправомірний арешт судна.
 
 
Проведення круглого столу з проблемних питань арешту суден стало черговим кроком Господарського суду Миколаївської області на шляху підвищення кваліфікації суддів та правників Миколаєва, яке відбувається на базі суду. Нагадаємо, що наприкінці минулого року в господарському суді відбувся семінар для суддів та юристів, на який було запрошено представників ТОВ «Незалежний інститут судових експертиз» (м. Київ). 
 
У господарському суді планують і надалі продовжити організацію заходів із залученням фахівців різного профілю, що, на думку голови суду Костянтина Василяки, сприятиме підвищенню якості правосуддя.