flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки роботи Господарського суду Миколаївської області у І півріччі 2016 року

18 липня 2016, 15:08

Протягом I півріччя 2016 року Господарський суд Миколаївської області діяв за принципом верховенства права, здійснюючи правосуддя в господарській сфері, забезпечуючи захист гарантованих Конституцією і законами України законних прав та інтересів суб'єктів господарювання, усього суспільства й держави.

У І півріччі 2016 році Господарський суд Миколаївської області розглянув 1163 заяви/справи. Більшість справ, розглянутих судом у звітному періоді, становлять майнові спори (497 заяв/справ), до яких призвело невиконання господарських зобов’язань. Збільшилась кількість розглянутих спорів, що виникають при укладанні, зміні, розірванні договорів та визнанні їх недійсними. У звітному періоді у вказаній категорії спорів розглянуто 59 заяв/справ, що на 23 заяви/справи більше ніж в аналогічний період 2015 року. За І півріччя 2016 року збільшилась кількість розглянутих спорів щодо захисту права власності — розглянуто 16 заяв/справ, що на 4 заяви/справи більше, ніж в аналогічному періоді 2015 року). Також у звітному періоді збільшилась кількість заяв про банкрутство (розглянуто 458 заяв/справ, що на 44 заяви/справи більше, ніж в аналогічному періоді 2015 року). Крім того, у І півріччі 2016 року господарський суд розглянув 31 заяву/справу за позовами прокурорів та 37 справ у спорах, що виникають із земельних правовідносин.

На кінець звітного періоду зупинено провадження у 96 справах.
Згідно зі статистичними даними Господарський суд Миколаївської області за І півріччя 2016 року виніс 2123 процесуальні документи.
 
За І півріччя 2016 року надійшло 749 позовних заяв, з них повернено в порядку статті 63 ГПК України 135 позовних заяв та відмовлено у прийнятті в порядку статті 62 ГПК України за результатами розгляду у 23 позовних заявах. 
 
Загальна кількість неприйнятих до розгляду позовних матеріалів становить 180 позовних заяв, що дорівнює 21 % від кількості поданих позовів у звітному періоді.
 
Основними підставами повернення позовних заяв є неподання доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі (п. 4 ст. 63 ГПК України), а також неподання доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів (п. 6 ст. 63 ГПК України). Відмовляючи у прийнятті позовної заяви, суд найчастіше керувався п. 1 ст. 62 ГПК України (заява не підлягає розгляду у господарських судах України). У звітному періоді Господарський суд Миколаївської області не повертав у порядку ст. 14 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» заяви про порушення справи про банкрутство. 
 
У І півріччі 2016 року до Одеського апеляційного господарського суду надіслано 369 справ, у т. ч. апеляційні скарги та матеріали апеляційного оскарження ухвал, з них повернено на підставі ст.97 ГПК України 84 апеляційні скарги. Основною причиною повернення апеляційних скарг є неподання доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі. Так, на підставі п. 3 ст. 97 ГПК України за звітний період повернено 60 апеляційних скарг, що становить 71 % від загальної кількості повернених справ. У І півріччі 2016 року найчастіше підлягали оскарженню судові рішення за такими категоріями справ: 
 
— справи про банкрутство та спорах, пов’язаних з банкрутством — 88 або 22% від загальної кількості оскаржених рішень;
— спори, що виникають у сфері банківського кредитування та банківської діяльності —  55 або 14% від загальної кількості оскаржених рішень;
— спори щодо земельних відносин — 29 або 7% від загальної кількості оскаржених рішень;
— спори, що виникають у сфері надання послуг з електропостачання — 25 або 6 % від загальної кількості оскаржених рішень;
— спори, що виникають у сфері корпоративних відносин — 23 або 5,8 % від загальної кількості оскаржених рішень.
 
Протягом звітного року до Вищого господарського суду України оскаржено 214 судових рішень Господарського суду Миколаївської області. У І півріччі 2016 року найчастіше підлягали оскарженню судові рішення за такими категоріями справ: 
 
— справ про банкрутство та спорах, пов’язаних з банкрутством — 29 або 14% від загальної кількості оскаржених рішень;
— спори, що пов’язані з переробкою, постачанням та розрахунками за газ, нафту, електроенергію, інші енергоносії — 17 або 8 % від загальної кількості оскаржених рішень;
— спори, що виникають у сфері банківського кредитування та банківської діяльності — 13 або 6 % від загальної кількості оскаржених рішень;
— спори щодо земельних відносин — 12 або 6% від загальної кількості оскаржених рішень.
 
За І півріччя 2016 року кількість скасованих/змінених судових актів становить 104 процесуальних документи.
 
За І півріччя 2016 року Господарський суд Миколаївської області розглянув 8 справ, пов’язаних з надходженням коштів до державного бюджету, з яких: 4 — за позовами територіального відділення Антимонопольного комітету України, 1 — за позовом Управління з питань майна комунальної власності Миколаївської обласної державної адміністрації. Зазначені позовні заяви задоволено в повному обсязі. В одній справі позовні вимоги залишено без розгляду та стягнуто на підставі п. 5 ст. 83 ГПК України в дохід Державного бюджету України штрафні санкції з відповідача за невиконання вимог ухвал господарського суду. Загальна сума грошових коштів, присуджених до стягнення до державних та місцевих бюджетів, становить 227 634,24 грн., з яких – 176 478,41 санкцій. 
 
За І півріччя 2016 року у Господарському суді Миколаївської області перебувало на розгляді 57 заяв/справ у спорах, пов’язаних з орендою, у тому числі справи щодо оренди державного та комунального майна, з яких розглянуто 41 заяву/справу. За результатами їх розгляду присуджено до стягнення 1 463 640 грн. від заявлених вимог.
 
За І півріччя 2016 року у господарському суді перебувало на розгляді 6 заяв/справ у спорах, пов’язаних з охороною навколишнього природного середовища, використанням надр, лісів, вод та інших природних ресурсів, з них розглянуто 4 заяв/справ. За результатами їх розгляду суд задовольнив 100% від заявлених позовних вимог та присудив до стягнення на користь державного бюджету України 42 918 грн. 
 
За І півріччя 2016 року у господарському суді перебувало на розгляді 26 заяв/справ у спорах, пов’язаних із застосуванням антимонопольного законодавства, з них розглянуто 23 заяви/справи. За результатами їх розгляду суд задовольнив 35% від заявлених позовних вимог та присудив до стягнення на користь державного бюджету України 545 280 грн.  У спорах вказаної категорії позивачами були Миколаївське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України, а відповідачами — суб'єкти господарювання, орган державної влади, орган місцевого самоврядування, орган адміністративно-господарського управління та контролю, громадське об’єднання, інша особа, в діях якої вбачаються ознаки порушення. Основними причинами звернення Антимонопольного комітету з відповідними позовами були  стягнення штрафу та пені за ухилення від виконання або несвоєчасне виконання рішень відділення. 
 
За І півріччя 2016 року в господарському суді перебувало на розгляді 55 заяв/справ у спорах, що виникають з відносин торговельного мореплавства, а також діяльності морських та річкових портів, з них розглянуто 41 заяву/справу. Учасниками судового процесу у спорах вказаної категорії були сторони договору — судновласник та фрахтувальник, з позовами у переважній більшості зверталися філіали ДП «Адміністрація морських портів України».
 
Ураховуючи функціонування в регіоні морських та річкового портів (філіал ДП «АМПУ» адміністрація Миколаївського морського порту, філіал ДП «АМПУ» адміністрація спеціалізованого морського порту  «Октябрьск») протягом звітного періоду Господарський суд Миколаївської області розглядав спори, пов’язані з діяльністю вказаних суб’єктів господарювання. Із розглянутих господарським судом спорів переважну більшість становили спори про розірвання (припинення) договорів сервітуту. 
 
Протягом звітного періоду в Господарському суді Миколаївської області перебувало на розгляді 119 заяв/справ у спорах, пов’язаних з банківською діяльністю та кредитуванням, з них розглянуто 80 заяв/справ. Із загальної кількості розглянутих справ переважають спори, пов’язані з кредитуванням — 73 заяви/справи, з яких задоволено повністю або частково 50 заяв/справ. За результатами розгляду вказаної категорії справ суд задовольнив 70% від заявлених позовних вимог та присудив до стягнення 36 823 822 грн. Як правило, зазначені спори були пов’язані з виконанням кредитних договорів та заявлені банками до позичальників, поручителів, іпотекодавців. Предметом позовів є: стягнення заборгованості по кредитних коштах, відсотках за користування кредитом, комісій, штрафних санкцій, збитків, інфляційних втрат, річних; стягнення заборгованості з поручителів на підставі договорів поруки; звернення стягнення на предмет іпотеки. 
 
Протягом звітного періоду у Господарському суді Миколаївської області перебувало на розгляді 27 заяв/справ у спорах про корпоративне управління та реалізацію корпоративних прав, з яких розглянуто 10 заяв/справ. За результатами їх розгляду суд задовольнив повністю або частково 6 заяв/справ. 
 
Господарський суд Миколаївської області, враховуючи вимоги чинного законодавства України, постійно проводить роботу, спрямовану на  запобігання правопорушенням у сфері господарських відносин, захист прав та охоронюваних законом інтересів учасників господарських правовідносин. 
 
Робота в цьому напрямку відбувається у формі реагувань, передбачених статтею 90 Господарського процесуального кодексу України, а саме: 
 
— господарський суд, виявивши при вирішенні господарського спору порушення законності або недоліки в діяльності підприємства, установи, організації державного чи іншого органу, виносить окрему ухвалу;
— якщо при вирішенні господарського спору господарський суд виявить у діяльності працівників підприємств та організацій порушення законності, що містять ознаки дії, переслідуваної у кримінальному порядку, господарський суд надсилає про цей факт повідомлення органам внутрішніх справ чи прокуратури.
 
Діяльність Господарського суду Миколаївської області у сфері реагування на порушення законності та недоліки в господарській діяльності за перше півріччя 2016 року характеризується таким чином: у І півріччі 2016 року на підставі ст. 90 ГПК України Господарський суд Миколаївської області направив 8 окремих ухвал, з яких 2  надіслано керівникам відділу ДВС Миколаївського міського Управління юстиції Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області. Отримано 2 відповіді, що становить 25 % від загальної кількості. Також за вказаний період направлено 7 повідомлень до органів прокуратури для проведення перевірки щодо встановлення факту наявності чи відсутності в діях посадових осіб ознак кримінального злочину. Причинами винесення окремих ухвал переважно були невиконання без поважних причин сторонами вимог ухвал суду та зволікання у наданні доказів. 
 
За І півріччя 2016 року в Господарському суді Миколаївської області відповідно до статті 121-2 Господарського процесуального кодексу України, перебувало на розгляді 35 скарг на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби, що на 11 скарг більше ніж у аналогічному періоді 2015 року, з яких задоволено повністю або частково 16 скарг. Причинами виникнення спорів було: недотримання органами державної виконавчої служби вимог законодавства щодо проведення виконавчого провадження, зокрема безпідставне повернення виконавчих документів, закриття виконавчого провадження, відмова у відкритті або безпідставне відкриття виконавчого провадження, стягнення виконавчого збору та інші. Підставами задоволення судом відповідних скарг були: незаконні дії чи бездіяльність органів ДВС, що спричинили або могли спричинити порушення прав та охоронюваних законом інтересів учасників господарських правовідносин. 
 
Найбільш поширеними підставами відмови у задоволенні скарг є не підтвердження фактів порушення законодавства з боку органу Державної виконавчої служби або залишення скарг без розгляду з причин пропуску процесуального строку на звернення зі скаргою.
 
На виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» в суді відбувається розгляд запитів на публічну інформацію. Протягом І півріччя 2016 року до Господарського суду Миколаївської області надійшло 9 запитів на публічну інформацію. На всі запити надано аргументовані відповіді у строки, передбачені чинним законодавством.
 
Згідно зі статистичними даними за І півріччя 2016 року за подання заяв до Господарського суду Миколаївської області сплачено судового збору в загальному розмірі 5  167 391 грн.,  що на 79 296 грн. більше ніж в аналогічний період 2015 року.