flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набув чинності новий Кодекс суддівської етики

14 травня 2013, 09:11

Зростання довіри громадян до судової влади неможливе без успішного розв’язання низки проблем, пов’язаних із особливостями статусу судді. Вагомим кроком на шляху вдосконалення базових принципів регламентації поведінки служителів Феміди стало нещодавнє ухвалення нової редакції Кодексу суддівської етики.

Новий Кодекс суддівської етики було затверджено на ХІ з’їзді суддів України 22 лютого 2013 року. Як передає «Закон і Бізнес», проект кодексу підтримали 78 делегатів з’їзду, троє делегатів проголосували проти нової редакції документу, ще троє утрималось.

В оновленому Кодексі сформульовано морально-етичні принципи поведінки судді відповідно до норм українського законодавства, Бангалорських принципів ООН про стандарти суддівської поведінки та європейських стандартів.

Нова редакція документу закріплює етичні вимоги до дій суддів як під час здіснення правосуддя, так і поза стінами судової установи. Відповідні норми містяться в основних розділах Кодексу: «Поведінка судді під час здійснення правосуддя» та  «Позасудова поведінка судді». Останній викликає особливу цікавість, оскільки приватне життя судді безпосередньо пов'язується з виконанням ним професійних обов'язків.

Зокрема, новий Кодекс суддівської етики встановлює, що участь судді в соціальних мережах, Інтернет-форумах та застосування ним інших форм спілкування в мережі Інтернет є допустимими,  проте суддя може розміщувати, коментувати лише ту інформацію, використання якої не завдає шкоди авторитету судді та судової влади. 

            Також суддя повинен бути обізнаним про свої майнові інтереси та вживати розумних заходів для того, щоб бути обізнаним про майнові інтереси членів своєї сім’ї. А брати участь у громадській діяльності, публічних заходах суддя може лише за умови, якщо вони не завдають шкоди його статусу, авторитету суду і не можуть вплинути на здійснення правосуддя.   

Крім того, суддя повинен уникати взаємовідносин, які можуть вплинути на незалежність та неупередженість судді, та враховувати, що сімейні, соціальні взаємовідносини чи будь-які інші стосунки та втручання з боку органів державної влади не мають впливати на поведінку судді чи ухвалення судових рішень. Суддя не може належати до політичних партій і професійних спілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності, мати представницький мандат, обіймати будь-які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької та творчої. Суддя повинен надавати пріоритет здійсненню правосуддя над усіма іншими видами діяльності.

Звісно, це не вичерпний перелік етичних стандартів, задекларованих у Кодексі суддівської етики. Низку важливих обмежень, пов’язаних з дотриманням етичних норм, становлять положення, що регламентують поведінку суддів під час здійснення ними професійної діяльності. Так, незалежність, неупередженість, чесність, непідкупність судді  визнаються в Кодексі невід’ємними складовими справедливого, об’єктивного правосуддя.  Суддя повинен бути прикладом неухильного додержання вимог закону і принципу верховенства права.

Отже, із затвердженням нових професійних етичних стандартів суддя став об’єктом більш пильної уваги з боку громадськості. Новий Кодекс суддівської етики має суттєво зменшити можливості незаконного впливу на суддів та сприяти зміцненню авторитету судової влади, моральність представників якої є одним з найголовніших важелів дотримання законності і справедливості в суспільстві.