flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась науково-практична конференція «Організація роботи та адміністрування в господарських судах України»

24 квітня 2013, 16:12

 Зміцнення авторитету судової влади в Україні залежить не тільки від професіоналізму суддів і досконалих законодавчих норм, а й від якості організації роботи всіх працівників суду. Про те, як підвищити рівень організаційного забезпечення судочинства, йшлося під час науково-практичної конференції «Організація роботи та адміністрування  в господарських судах України».

Конференція відбулась 23-24 квітня 2013 року в приміщенні Харківського апеляційного господарського суду. В її роботі взяли участь науковці, що досліджують питання адміністрування в судових органах, голови й керівники апаратів господарських судів України. Миколаївську область на конференції представляли голова господарського суду К.Василяка та керівник апарату суду Т.Фортуна.

Відкрив конференцію голова Вищого господарського суду України В.Татьков, звернувши увагу на актуальність заходу у процесі сучасної судової реформи. У церемонії відкриття взяли участь перші особи Харківської області та міста, а також очільники Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Харківського апеляційного господарського суду.

Проблемні питання, що виникають у сфері адміністрування в господарських судах, учасники заходу обговорили на пленарних засіданнях та під час роботи трьох тематичних секцій.

У секціях «Доступ до правосуддя» та «Роль апарату в організації роботи суду» виступили із доповідями миколаївські делегати. Вони оцінили  досягнення в організації роботи господарських судів й визначили коло проблем, розв’язання яких сприятиме перетворенню українського  правосуддя  на прогресивну систему захисту прав громадян.

Як зазначив у своїй доповіді голова господарського суду Миколаївської області К.Василяка, для громадян важливо знати про те, як функціонують установи судової системи. Стрімкий розвиток інформаційних технологій зумовлює виникнення нових засобів взаємодії із громадськістю, зокрема через веб-ресурси. За таких умов, зауважив голова суду, необхідно вдосконалювати вимоги до змісту необхідної інформації і структури офіційних веб-сайтів органів судової влади.

Інший представник господарського суду Миколаївської області — керівник апарату Т.Фортуна — зупинилась на проблемах відповідальності за належне організаційне й кадрове забезпечення апарату суду. Т.Фортуна висловила сподівання на вдосконалення законодавчих норм, що  регулюють взаємодію осіб на адміністративних посадах у суді.

Таке широке обговорення проблем адміністрування господарських судів на найвищому рівні відбулось у державі вперше. Проведення  конференції, що об’єднала понад сто учасників з усієї України, стало можливим завдяки ініціативі голови й заступника голови Вищого господарського суду України В.І. Татькова й А.Й. Осетинського, голови Харківського апеляційного господарського суду В.І. Кухаря.

Логічним продовженням заходу стануть дії з вироблення оптимальних методів для підвищення ефективності роботи апаратів судів і внесення необхідних змін у чинне законодавство.