flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки діяльності господарських судів у 2016 році

04 лютого 2017, 15:47
03 лютого 2017 року відбулося чергове засідання пленуму Вищого господарського суду України за участю керівництва місцевих та апеляційних господарських судів України.
 
Доповідаючи про підсумки роботи господарських судів України у 2016 році та завдання на 2017 рік, Голова ВГСУ Богдан Львов детально зупинився на статистичних показниках роботи. Зокрема, він поінформував, що на розгляд місцевих господарських судів у 2016 році надійшло 195,5 тис. звернень суб’єктів господарювання для вирішення господарських спорів (на 14,8% менше). За результатами їх розгляду прийнято 163,8 тис. судових рішень, які можуть бути оскаржені у встановленому порядку (на 18,9% менше). Кількість справ, розглянутих господарськими судами становить 85,8 тис. (зменшилась на 22,9%). Така тенденція склалася за рахунок зменшення розглянутих справ майже всіх основних категорій.
 
Найкращі показники якості розгляду справ кілька років поспіль у Господарському суді Чернівецької області — кількість змінених та скасованих судових актів складає лише 1,4%. 
Водночас до апеляційних господарських судів протягом 2016 року надійшло 31,2 тис. скарг (зменшилась на 14,5%). До ВГСУ у 2016 році надійшло 17,6 тис. скарг (менше на 0,7%), з яких по суті розглянуто 11,6 тис., що більше на 2,5%. Показовою тенденцією минулого року щодо розгляду справ у касаційному порядку є збільшення на 3,9% їх кількості майже за усіма основними категоріями. Загальними тенденціями звітного періоду очільник ВГСУ назвав зменшення кількості звернень у спорах до господарських судів, зменшення спискової чисельності суддів господарських судів України та збільшення фактичного середнього навантаження на суддів. 
 
У своїй доповіді Богдан Львов також наголосив, що у 2016 році головним та позитивним кроком стало збереження спеціалізації судів, яка є запорукою якості судових рішень. “Саме побудова судів за принципом спеціалізації на практиці довела свою достатню ефективність і залишається найбільш прогресивною формою організації діяльності судової системи. Дуже приємно, що споживачі судових послуг, зокрема, суб'єкти господарської діяльності, в переважній більшості підтримали існування спеціалізації. Адже у всьому світі спеціалізація розвивається від спеціалізації судді у межах єдиного загального суду, до спеціалізації кількох суддів, суддівських колегій або палат в межах єдиного суду і найвищим щаблем є спеціалізований суд. Цим шляхом рухається весь світ”, — підкреслив Голова ВГСУ.
 
Джерело: www.arbitr.gov.ua/