flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся робочий візит судді Вищого господарського суду України Б.М. Полякова до Господарського суду Миколаївської області

22 березня 2017, 12:32

На виконання плану роботи Вищого господарського суду України на 2017 рік робоча група суду касаційної інстанції з 20 по 24 березня 2017 року надає методичну допомогу судам Одеського апеляційного округу з питань застосування законодавства про банкрутство.

У рамках надання методичної допомоги  проведено аналіз застосування Господарським судом Миколаївської області норм матеріального і процесуального права у справах про банкрутство та у справах, пов’язаних з банкрутством протягом 2016-2017 років.

Традиційно господарські суди розглядають значну кількість справ про банкрутство, однак останнім часом зберігається тенденція до зменшення надходження кількості заяв про банкрутство в Миколаївській області. Так, протягом 2016 року до Господарського суду Миколаївської області надійшло 126 заяв про  порушення справи про банкрутство, що на 73 заяви або на 37 % менше, ніж у 2015 році.  Протягом 2016 року у Господарському суді Миколаївської області розглянуто 725 заяв/справ про банкрутство (заяв про порушення провадження у справі про банкрутство, заяв про визнання кредиторських вимог тощо), що на 93 заяви/справи менше порівняно з показниками 2015 року.
 
Основними причинами  зменшення надходження заяв указаної категорії спорів є ускладнення процедури підготовки документів для звернення із заявою про порушення справи про банкрутство та  підвищення оплати послуг арбітражних керуючих, а також збільшення ставок судового збору, який підлягає сплаті при зверненні до суду. Не останню роль у зменшенні цієї категорії спорів відіграє й стан економіки у державі.
 
Із загальної кількості справ, у яких Господарський суд Миколаївської області закінчив провадження у 2016 році: 33 справи про банкрутство підприємств, які ліквідував власник;  5 справ про банкрутство фізичних осіб (підприємців). Решта — 22 справи — розглянуто за загальною процедурою банкрутства. Винесено постанов про визнання банкрутом у 42 справах, що на 25 постанов або 37% менше ніж за 2015 рік.
 
У ході надання методичної допомоги 21 березня на базі Господарського суду Миколаївської області відбулося засідання круглого столу за участю судді Вищого господарського суду України, доктора юридичних наук, професора, головного редактора науково-практичного журналу «Санація і банкрутство» Бориса Полякова. У роботі круглого столу взяли участь судді Господарського суду Миколаївської області, арбітражні керуючі області, представники відділу з питань банкрутства Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області. 
 
Cуддя Вищого господарського суду України Б.М.Поляков
 
Під час круглого столу обговорено проблемні аспекти розгляду судових справ про банкрутство. Так, Борис Поляков звернув увагу суддів та арбітражних керуючих на особливості застосування положень Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», які стосуються руху справи про банкрутство, зокрема, в частині розгляду кредиторських вимог, заяв з майновими вимогами у провадженні у справі про банкрутство, призначення арбітражних керуючих. 
 
Суддя Вищого господарського суду України Б.М.Поляков
та заступник голови Господарського суду Миколаївської області М.В.Мавродієва
 
За ініціативою суддів було обговорено питання видів та підстав відповідальності арбітражних керуючих. У процесі спілкування з арбітражними керуючими надано роз’яснення щодо судової практики у правових відносинах, які стосуються реалізації майна банкрута. 
 
 
 
 
На завершення круглого столу Борис Поляков, відповідаючи на численні питання арбітражних керуючих, визначив наявність певних проблем при застосуванні Закону в частині грошової винагороди розпорядника майна (ліквідатора). Було обговорено можливості вирішення таких проблем.
  
Методична допомога суду касаційної інстанції стала вагомим внеском у вдосконалення роботи Господарського суду Миколаївської області, який приділяє велику увагу запозичення передового досвіду судів вищих інстанцій. Господарський суд Миколаївської області щиро дякує Вищому господарському суду України за можливість професійного обговорення проблемних питань судової практики.