flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки роботи Господарського суду Миколаївської області у І кварталі 2017 року

24 квітня 2017, 13:04

У квітні в Господарському суді Миколаївської області підбито підсумки роботи суду в І кварталі 2017 року.

У І кварталі 2017 року покращено діяльність Господарського суду Миколаївської області із здійснення правосуддя: відсоток скасувань судових рішень судом апеляційної інстанції у І кварталі 2017 році становив  на 10,4% менше (24,0%), ніж у І кварталі 2016 році (34,4%).
 
З метою покращення якості правосуддя у господарському суді постійно здійснюється аналіз перегляду апеляційною інстанцією судових рішень Господарського суду Миколаївської області. Це дає можливість систематично узагальнювати в суді практику застосування норм матеріального та процесуального права. 
 
У звітному періоді Господарський суд Миколаївської області розглянув 438 заяв/справ. Більшість справ, розглянутих судом у І кварталі 2017 року, становлять майнові спори, до яких призвело невиконання господарських зобов’язань (у звітному періоду Господарський суд Миколаївської області розглянув 207 таких заяв/справ).  
 
Кількість розглянутих спорів, що виникають при укладанні, зміні, розірванні договорів та визнанні їх недійсними, порівняно з показниками 2016 року, залишилась незмінною: у звітному періоді у вказаній категорії спорів розглянуто 22 заяви/справи.
 
Порівняно з аналогічним періодом минулого року в Господарському суді Миколаївської області збільшилась на 9 заяв/справ кількість розглянутих справ, що виникають з інших не договірних відносин. У звітному періоді розглянуто 43 таких заяв/справ.
 
Також у І кварталі збільшилась кількість розглянутих заяв/справ у спорах щодо захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності та у спорах, що виникають із земельних відносин. 
 
Крім того, з початку року суд постійно розглядає справи за позовами прокурорів. Такі спори переважно стосуються об’єктів державної і комунальної власності. Найбільшу питому вагу серед них становлять спори із земельних правовідносин. Збільшилась і кількість справ за позовами прокурорів — у звітному періоді розглянуто 16 заяв/справ, що на 4 заяви/справи більше, ніж у І кварталі 2016 року. 
 
Зберігається тенденція до зменшення кількості заяв/справ про банкрутство (розглянуто 130 заяв/справ, що на 42 заяви/справи менше, ніж в аналогічному періоді 2016 року). Основними причинами  зменшення надходження заяв указаної категорії спорів лишаються ускладнення процедури підготовки документів для звернення із заявою про порушення справи про банкрутство та  підвищення оплати послуг арбітражних керуючих, а також збільшення ставок судового збору, який підлягає сплаті при зверненні до суду. Не останню роль у зменшенні цієї категорії спорів відіграє й стан економіки у державі.
 
Розглядаючи широке коло господарських спорів, суд реагує на порушення закону, виявлені під час розгляду справ. Робота, спрямована на попередження порушення законності у діяльності підприємств, установ, організацій, державних чи інших органів ведеться в суді постійно. У І кварталі 2017 року Господарський суд Миколаївської області в порядку ст. 90 ГПК України виніс 3 окремих ухвали. Також було надіслано 2 повідомлення до органів прокуратури для проведення перевірки щодо встановлення факту наявності чи відсутності факту порушення кримінального законодавства.
 
У І кварталі 2017 року 24 засідання проведено у режимі відеоконференції. На кінець звітного періоду зупинено провадження у 82 справах.
 
У  І кварталі 2017 року до Господарського суду Миколаївської області не надходило запитів на отримання публічної інформації. 
 
Суд продовжує вести активну роботу із підвищення рівня здійснення правосуддя. У березні в Господарському суді Миколаївської області відбулося засідання круглого столу за участю судді Вищого господарського суду України, доктора юридичних наук, професора, головного редактора науково-практичного журналу «Санація і банкрутство» Бориса Полякова. У роботі круглого столу взяли участь судді Господарського суду Миколаївської області, арбітражні керуючі області, представники відділу з питань банкрутства Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області. Учасники круглого столу розглянули проблемні аспекти розгляду судових справ про банкрутство.
 
У ІІ кварталі 2017 року суд продовжує вживати заходів, спрямованих на захист прав та інтересів учасників господарських правовідносин, запобігання правопорушенням у сфері господарської діяльності та підвищення довіри громадян до судової влади.