flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Системі господарських судів України виповнилося 26 років

02 червня 2017, 12:42

4 червня виповнилося 26 років від дня створення системи господарських (арбітражних) судів в Україні. Цього дня у 1991 році Верховна Рада УРСР прийняла Закон «Про господарські суди», який став фундаментом у формуванні сучасної системи господарського судочинства в Україні.

Відзначення заснування системи органів господарського судочинства — особлива подія для всіх служителів Феміди, чия праця прямо пов’язана із здійсненням правосуддя у сфері господарських відносин, яка становить одну з головних підвалин економіки нашої держави.

Cьогодні у штаті Господарського суду Миколаївської області працюють 14 суддів. У трьох молодих суддів закінчився п’ятирічний строк повноважень, вони чекають на обрання на посаду судді безстроково, а отже тимчасово не можуть розглядати господарські справи та приймати рішення. У зв’язку з цим збільшилося навантаження на решту суддів збільшилося, однак незважаючи на такі обставини суд продовжує ефективно здійснювати правосуддя у найскладніших господарських спорах.
У першому півріччі цього року Господарський суд Миколаївської області розглянув понад 1400 судових заяв/справ у спорах, багато з яких становлять суспільний інтерес.

На особливу увагу заслуговує розгляд спорів у земельних відносинах — зокрема за позовами прокуратури, що стосувалися повернення орендованих земельних ділянок у державну і комунальну власність. Так, наприклад, цього року господарський суд своїм рішенням зобов’язав фізичну особу-підприємця повернути державі земельну ділянку на території Явкинської сільської ради Баштанського району Миколаївської області, визнав недійсним та скасував свідоцтво про право власності на пляжний торгівельно-розважальний комплекс у с. Коблеве тощо.

Триває розгляд резонансних справ. 01 червня 2017 року було порушено провадження у справі за позовом Миколаївської міської ради до ТОВ “Констракш ЛТД” про зобов’язання знести самочинно збудовану будівлю (недобудований житловий комплекс ІІ черги «Адмірал» у центрі Миколаєва) та повернення земельної ділянки. Третьою особою у справі виступає Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Миколаївській області.

Зазначені справи — лише вершечок айсбергу, за яким стоїть копітка щоденна праця суддів та працівників апарату суду. За 26 років існування системи господарських судів накопичено велику судову практику, яка сприяє ефективному захисту прав і законних інтересів суб’єктів господарювання. «Збереження цього досвіду й традицій господарського судочинства є важливим питанням для розвитку України як правової та економічно міцної держави», — зауважив голова суду К. Василяка на урочистих зборах суддів та працівників апарату суду, які відбулись у суді з нагоди 26-ї річниці створення системи господарських судів.

На зборах нагороджено відомчими заохочувальними відзнаками за сумлінну працю 15 працівників апарату суду.
Почесними грамотами Територіального управління Державної судової адміністрації України в Миколаївській області за високий професіоналізм відзначено керівника апарату суду В. Ремеза та заступника керівника апарату І. Заболотну. Грамотою Вищого господарського суду України нагороджено головного спеціаліста Г. Крашинську, подякою Голови Вищого господарського суду України — секретаря судового засідання Т. Коваль. Подяку Голови Миколаївської обласної державної адміністрації оголошено начальнику відділу документального забезпечення С. Бахметьєвій, помічнику судді В. Атаманюк. Почесною грамотою Миколаївської обласної державної адміністрації відзначено помічників суддів А. Пищенко та В. Хімороду. Подяку Подяку Миколаївської обласної ради оголошено секретарю судового засідання В. Дімітрієвій, почесною грамотою Миколаївської міської ради нагороджено начальника відділу управління персоналом Н. Солошенко, провідних спеціалістів відділу документального забезпечення О. Петик та А. Шеруділо. Грамотою Голови Господарського суду Миколаївської області нагороджено секретаря судового засідання О. Косінчук, головного спеціаліста Т. Наумченко. Подякою керівника апарату Господарського суду Миколаївської області відзначено секретаря судового засідання Є. Коновалову.


З нагоди свята Господарський суд Миколаївської області щиро вітає суддів і працівників апаратів господарських судів України. Бажаємо колегам миру, добра, оптимізму та нових професійних здобутків.