flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інклюзивний суд: основні поняття і шляхи розвитку

06 вересня 2017, 15:36

31 серпня 2017 року на базі Одеського апеляційного господарського суду проведено семінар для суддів та працівників судів на тему «Інклюзивний суд: основні поняття і шляхи розвитку».

Захід організували Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» спільно з Громадською організацією «Інститут судового менеджменту» та Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України, за підтримки Одеського апеляційного господарського суду та Громадської організації «Асоціація суддів господарських судів України».

Організація семінару стала можливою в рамках реалізації судами Програми по забезпеченню безбар’єрного доступу до правосуддя для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

У роботі семінару взяли участь працівники Господарського суду Миколаївської області — голова суду Костянтин Василяка, суддя Ольга Смородінова, заступник керівника апарату суду Ірина Заболотна.

У вступному слові Наталія Богацька, голова Одеського апеляційного господарського суду та голова Асоціації суддів господарських судів України, зазначила, що судова система активно працює над питаннями забезпечення безбар’єрного доступу до судових установ маломобільних груп населення та етики спілкування з такими людьми, оскільки люди з особливими потребами мають таке ж значення у суспільстві, як і кожен громадянин нашої держави.

Тренерами даного семінару виступили Наталія Чумак, яка є головою Правління ГО «Інститут судового менеджменту», та Олег Полозюк, член Секретаріату Національної Асамблеї людей з інвалідністю України.

Учасники заходу розглянули низку важливих питань:
— забезпечення транспортної, архітектурної та інформаційної доступності суду;
— подолання інституційних, фізичних, інформаційних, ментальних та інші бар’єрів;
— основні шляхи побудови інклюзивного суду;
— створення в суді сприятливих умов для маломобільних груп населення;
— ознайомлення з навичками етичної поведінки з особами, які мають особливі потреби тощо.

Обговорення цих питань стало дуже важливим для Господарського суду Миколаївської області, для якого проблема забезпечення безбар’єрного доступу до судової установи не втрачає актуальності. На жаль, Господарський суд Миколаївської області досі не має власної будівлі, отже не може повною мірою забезпечити комфорт маломобільним групам населення. На проблему забезпечення доступу для людей з особливими потребами неодноразово вказували відвідувачі суду в анонімних письмових опитуваннях, які проводили працівники суду. Зокрема, результати анкетування довели, що за критерієм «Оцінка безперешкодного доступу до суду людей з обмеженими можливостями» суд отримав найнижчі бали, отже проблема подолання бар’єрного доступу до суду потребує особливої уваги.

Господарський суд Миколаївської області планує працювати у напрямку удосконалення умов безперешкодного доступу до правосуддя та поліпшення умов перебування в суді людей з особливими потребами. Одним із кроків на шляху до створення комфортних умов має стати ознайомлення працівників суду з навичками етичної поведінки з людьми, що мають обмежені можливостями.