flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прийнято рішення про повернення територіальній громаді земельної ділянки

11 вересня 2017, 10:59

31 серпня 2017 року Господарський суд Миколаївської області частково задовольнив позов керівника Первомайської місцевої прокуратури в інтересах держави про повернення державі земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 43,1 га вартістю майже 1,4 млн грн., розташованої у межах Секретарської сільської ради Кривоозерського району й наданої в оренду фермерському господарству для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Позовні вимоги прокуратури було, зокрема, обґрунтовано тим, що спірна земельна ділянка не сформована і не зареєстрована у Державному земельному кадастрі, а право оренди на ділянку не зареєстроване в порядку, визначеному Земельним Кодексом України та Законом України «Про оренду землі».

Варто зауважити, що земельна ділянка може бути об’єктом цивільних прав виключно з моменту її формування, державної реєстрації у Державному земельному кадастрі та права власності на неї (ст. 79-1 Земельного кодексу України).

Розглядаючи справу, господарський суд визнав, що договір оренди земельної ділянки є неукладеним. Усупереч зазначеним вимогам законодавства земельні торги щодо продажу права оренди спірної земельної ділянки не проводились; проект землеустрою щодо відведення фермерському господарству в оренду спірної земельної ділянки не розроблявся; рішення про надання вказаної земельної ділянки в оренду на підставі виготовленої документації не приймалися.

Суд визнав доведеним факт набуття фермерським господарством спірної земельної ділянки в користування за відсутності достатніх правових підстав, внаслідок чого було порушене право територіальної громади с. Секретарка як її власника.

Отже, Господарський суд Миколаївської області своїм рішенням від 31.08.2017 зобов’язав фермерське господарство повернути територіальній громаді в особі Секретарської сільської ради Кривоозерського району Миколаївської області земельну ділянку сільськогосподарського призначення загальною площею 43,1 га.

Прийняте рішення є запорукою подальшого використання земельної ділянки згідно з вимогами законодавства, в інтересах територіальної громади.