flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась конференція на тему «Вирішення спорів в режимі онлайн — покращення доступу до правосуддя в Україні»

22 вересня 2017, 14:03

19-20 вересня 2017 року керівник апарату Господарського суду Миколаївської області Віталій Ремез взяв участь у конференції на тему «Вирішення спорів в режимі онлайн — покращення доступу до правосуддя в Україні», яку організувала Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

Мета заходу, який відбувся в Києві — ознайомити суддів, адвокатів, медіаторів, представників органів державної влади, суддівського самоврядування, громадянського суспільства з можливостями онлайн-урегулювання спорів як засобу, що сприяє їх швидкому вирішенню, зменшенню завантаженості суддів та підвищенню задоволеності сторін спору результатами його вирішення.

У ході конференції учасники ознайомилися з історією розвитку онлайн-урегулювання спорів, його перевагами, обмеженнями та кращими практиками застосування. Було висвітлено питання практичного застосування онлай-урегулювання спорів на прикладах онлайн-засобу вирішення спорів Rechtwijzer, впровадженого Радою правової допомоги Нідерландів у рамках державного-приватного партнерства, третейського суду з вирішення цивільних спорів Ванкувера (Британська Колумбія, Канада) тощо.

Доповідачі поділились своїм досвідом у сфері використання Yourstice — визнаного прикладного програмного забезпечення, призначеного для використання через Інтернет як засіб допомоги у розгляді скарг споживачів та полегшення здійснення покупок через інтернет.

Також присутнім продемонстрували можливості системи PINKY Solutions — онлайн-платформи для вирішення спорів у сфері електронної комерції. Команда PINKY Solutions поділилася  своїм досвідом і викликами, що постають перед ними у просуванні вирішення спорів в Україні онлайн, включаючи необхідність змінити суспільне сприйняття від «паперових» підходів, виконання угод, укладених онлайн, та залучення правників та суди у процес.

Керівник програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон та директор Офісу з питань демократії та врядування USAID Томас Уайт сподіваються, що результати роботи конференції буде покладено в основу рекомендацій щодо розвитку онлайн-урегулювання спорів в Україні.