flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Доступ до правосуддя: на шляху до досконалості

08 липня 2013, 17:15

25 червня 2013 року в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулась урочиста церемонія нагородження переможців та номінантів рейтингу офіційних веб-сайтів судів загальної юрисдикції. Під час церемонії, приуроченої до Дня Конституції України, господарський суд Миколаївської області було відзначено почесним дипломом ІІІ ступеня в рейтингу офіційних веб-сайтів господарських судів України.

 

Загальний рейтинг веб-сайтів судів України визначений на  підставі результатів першої всеукраїнської громадської експертизи під назвою «Доступ до правосуддя».

Експертиза здійснювалась на основі польського досвіду вивчення активності судів у мережі Інтернет. З 2009 року веб-сайти судів Польщі з 2009 року досліджує Фундація «Форум громадянського розвитку», яка засвідчила, що з моменту оприлюднення першого рейтингу веб-сайтів окружних та апеляційних судів, Верховного суду і Конституційного суду Республіки Польща відбулись позитивні зміни у системі інформування польського суспільства про функціонування органів судової влади.

Аналогічний проект, з метою вдосконалення системи інформування українських громадян про діяльність судової системи, було вирішено реалізувати і в нашій державі. Громадський моніторинг оприлюднення інформації на офіційних веб-сайтах судів України організувала Всеукраїнська громадська організація «Асоціація українських правників», яка у 2012-2013 рр. забезпечила комплексне оцінювання веб-сайтів вітчизняних судів за п’ятидесятибальною шкалою, на підставі  змістовних й технічних критеріїв.

В основу змістовних критеріїв лягла оцінка корисності веб-сайту для осіб, які звертаються або мають намір звернутися до суду, а також аналіз ролі веб-сайту у забезпеченні правосуддя й зміцненні довіри суспільства до судової системи, у підвищенні рівня правової освіти громадян. Технічні критерії дозволили оцінити ступінь чіткості та зрозумілості інформаційного наповнення сайту. Також під час дослідження бралась до уваги доступність та зручність веб-сайту для всіх користувачів незалежно від їх здібностей і обмежень, від програмного й апаратного забезпечення. Серед інших важливих критеріїв оцінки — аналіз графічного оформлення сторінок веб-сайту, коректність відображення інформації, наявність перешкод  для людей із порушенням зору та ін.

Для оцінки результатів першої громадської експертизи до складу журі було запрошено близько тридцяти осіб. Серед них — відомі науковці, керівники всеукраїнських та міжнародних громадських організацій, що опікуються проблемами права; члени Вищої кваліфікаційної суддів України та Ради суддів України, юристи-практики, представники церкви й Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі тощо.

 

 

Результати роботи журі засвідчили, що лише сімнадцять із проаналізованих офіційних веб-сайтів судів мають власні структурні та дизайнерські рішення. Решта судів використовує веб-сторінки на офіційному порталі «Судова влада України» (на базі порталу розміщуються понад 80% сторінок, що оцінювалися експертами). Не є винятком і господарський суд Миколаївської області, веб-простір якого через фінансові можливості обмежується поки що платформою «Судової влади України».

На жаль, структура порталу потребує глибокої реконструкції з урахуванням вимог до сучасних стандартів розроблення веб-сайтів.  Недоліки технічних характеристик цього ресурсу вливають на зручність викладу матеріалів й не дозволяють втілити у життя всі задуми щодо оперативного та повноцінного інформування громадян. Отже, цілком природно, що нагороди за перші місця у рейтингу отримали суди, чиї веб-сайти розроблено на власних платформах.

Однак, як доводять підсумки всеукраїнської експертизи, технічні проблеми не завадили господарському суду Миколаївської області отримати нагороду за третє місце у рейтингу веб-сайтів господарських судів. Також на третьому місці — господарський суд Івано-Франківської області. Другу сходинку посіли Одеський апеляційний господарський суд та господарський суд Херсонської області, який  випередив миколаївців лише на 2 бали  за технічними критеріями.

Першу нагороду у відповідному рейтингу цілком заслужено отримав Вищий господарський суд України. Його змістовний, зручний у користуванні веб-сайт із приємним дизайном є гідним взірцем для формування  професійного іміджу суду як сучасної державної установи.

Маємо надію, що громадська експертиза веб-ресурсів судової системи стане традиційною у нашій державі, а її результати сприятимуть більшій обізнаності громадян щодо процесів, які відбуваються в діяльності органів судової влади. 

Проаналізувавши підсумки експертизи, господарський суд Миколаївської області виявив тенденції й недоліки у сфері інформування інститутів громадянського суспільства. Найближчим часом суд планує продовжити роботу із підвищення рівня інформаційного наповнення свого офіційного веб-сайту.