flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Задоволено позов Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області про зобов’язання повернути державне нерухоме майно

03 січня 2018, 15:46

11 грудня 2017 року повністю задоволено позов Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛАЯН ВІННЕР» про зобов’язання повернути за актом приймання-передавання державне нерухоме майно — нежитлові приміщення п’ятиповерхової будівлі площею 156,5 кв.м.

Як на підставу свого позову позивач послався на неналежне виконання відповідачем умов договору оренди державного нерухомого майна в частині повернення орендованого майна після розірвання договору.

У зв’язку з невиконанням відповідачем обов’язку щодо своєчасного внесення орендної плати позивач звернувся до господарського суду м. Києва з позовною заявою про розірвання договору оренди. Згідно з рішенням господарського суду м. Києва, залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду, позовні вимоги задоволено.  Договір оренди було  розірвано.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» у разі розірвання договору оренди,  закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт   оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.  Обов’язок щодо складання акту приймання-передавання майна було покладено на відповідача, проте відповідач обов’язок щодо повернення майна за актом приймання-передавання не виконав.

Розглядаючи справу, суд визнав позовні вимоги й обґрунтованими й такими, що підлягають задоволенню. Відповідача зобов’язано повернути за актом приймання-передавання Регіональному відділенню Фонду державного майна України по Миколаївській області державне нерухоме майно – нежитлові приміщення п’ятиповерхової будівлі площею 156,5 кв.м.