flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Електронний суд»: більші можливості, менші витрати

25 липня 2013, 12:19

Наприкінці червня в Україні розпочато новий етап інноваційного проекту «Електронний суд».

Проект запроваджений Державною судовою адміністрацією України спільно з ДП «Інформаційні судові системи» з метою створення та вдосконалення єдиної судової інформаційної системи у державі. Основний принцип проекту полягає в налагодженні процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами.

2011 року вперше почала функціонувати електронна система діловодства в судах та Єдиний державний реєстр судових рішень в Інтернеті. Черговим етапом до полегшення доступу до правосуддя стало запровадження цього року порядку щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (кримінального провадження) із застосуванням автоматизованої системи документообігу суду.

З 17 червня 2013 року всі учасники судового процесу можуть отримувати процесуальні документи в електронній формі паралельно з документами у паперовому вигляді. Для цього необхідно зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом і учасниками судового процесу, розміщеному на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою mail.gov.ua. Другим кроком є подання до суду заявки про отримання процесуальних документів в електронному вигляді у конкретній справі, яке необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищезазначеному розділі. Процесуальні документи в електронному вигляді з відповідної справи надходитимуть на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в заявці.

Таким чином, окрім подолання низки перешкод, які відчуває людина у суді, реалізація проекту «Електронний суд» покликана суттєво скоротити видатки на поштову кореспонденцію після внесення відповідних змін до законодавства.

Наступною новацією проекту стане надсилання судових повісток у вигляді смс-повідомлень, завдяки чому вдасться значно зменшити витрати на друк паперових документів. Такі повістки в Україні надсилають уже п’ять судів. Після успішної апробації цієї системи її буде втілено у всіх судах держави. У майбутньому також планується перейти до системи приймання документів від учасників судового процесу в електронному вигляді, що зробить доступ громадян до суду більш зручним та комфортним.

Розвиток інформаційних технологій переконує: «Електронний суд» відповідає потребам часу. Сподіваємося, що подальше втілення проекту у життя сприятиме більшій обізнаності громадян щодо процесів, які відбуваються в діяльності органів судової влади.