flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Визнано недійсними два договори купівлі-продажу земельних ділянок

29 листопада 2018, 11:51

08 листопада 2018 року Господарський суд Миколаївської області задовольнив позов заступника прокурора Миколаївської області в інтересах держави  про визнання незаконним та скасування рішення Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області, визнання недійсними договорів купівлі-продажу земельних ділянок між Коблівською сільською радою та приватним підприємством.

Суспільним та публічним інтересом звернення прокурора до суду з вимогою про визнання незаконним та скасування спірного рішення Коблівської сільради, а також визнання недійсними укладених на його підставі спірних договорів купівлі-продажу земель є задоволення суспільної потреби у відновленні законності при вирішенні суспільного важливого та соціально значущого питання – стан та збереження прибережних захисних смуг, а також захист суспільних інтересів загалом, права власності на землю українського народу.

Суд дійшов висновку щодо незаконності рішення Коблівської сільської ради, оскільки воно прийняте з порушенням вимог земельного та водного законодавства.

Правовідносини, пов'язані з вибуттям земель із комунальної власності, становлять «суспільний», «публічний» інтерес. Незаконна передача у власність спірних земельних ділянок порушує інтереси держави у сфері контролю за використанням та охороною земель, ефективного використання земельних ресурсів; дотримання у цій сфері суспільних відносин законодавства становить суспільний інтерес, тому захист такого інтересу відповідає функціям прокурора.

Відхиляючи доводи відповідача про порушення прокурором порядку представництва інтересів держави, суд урахував  приписи прецедентної практики Європейського суду з прав людини.

Так, у рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Депаль проти Франції» зазначено, що збереження прибережної зони, «місць, відкритих для всіх», є прикладом місць, які вимагають особливого порядку облаштування. Отже, втручання держави у здійснення заявником своїх прав має законну мету загального інтересу — заохотити вільний доступ до берегової смуги, необхідність якого встановлена із усією очевидністю.

Європейський суд з прав людини у своєму рішенні від 27.11.2007 у справі «Hamer проти Бельгії» (заява № 21861/03) звернув увагу на те, що основні права особи не повинні превалювати над екологічними міркуваннями, особливо якщо держава прийняла законодавство з цього питання.

За таких обставин суд погодився з доводами прокурора, що «суспільним», «публічним» інтересом його звернення до суду з вимогою про визнання незаконним та скасування рішення Коблівської сільської ради, визнання недійсними укладених на його підставі договорів купівлі-продажу земель є задоволення суспільної потреби у відновленні законності при вирішенні суспільно важливого та соціально значущого питання — стан та збереження прибережних захисних смуг, а також захист суспільних інтересів загалом, права власності на землю українського народу. Відчуження спірної земельної ділянки у власність приватного підприємства суперечить правовому режиму прибережної захисної смуги.

Суд визнав, що позовні вимоги прокуратури обґрунтовані, підтверджені належними та допустимими доказами, які відповідачами не спростовані. Отже, позов задоволено в повному обсязі. Визнано незаконним та скасовано рішення Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області. Визнано недійсними два договори купівлі-продажу земельних ділянок, розташованих у с. Коблеве Березанського району Миколаївської області, укладені між Коблівською сільською радою та приватним підприємством.