flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Господарському суді Миколаївської області триває стажування кандидатів на посади суддів

21 грудня 2018, 10:36

03 квітня 2017 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України оголосила добір кандидатів на посаду судді місцевого суду з урахуванням 600 прогнозованих вакантних посад суддів місцевого суду. За результатами відбіркового іспиту було визначено кандидатів, які повинні пройти  спеціальну теоретично-практичну підготовку у Національній школі суддів України.

27 серпня 2018 року Національна школа суддів України розпочала проведення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді загальною тривалістю 9 місяців, з яких 96 днів — це теоретично-практична підготовка та 76 днів стажування в місцевих судах, зокрема в господарських.

7 кандидатів на посади суддів висловили бажання проходити стажування в Господарському суді Миколаївської області — з 13 грудня 2018 року до 04 січня 2019 року.

Згідно з Положенням про стажування та наставництво (коучинг) кандидатів на посаду судді, затвердженим наказом ректора Національної школи суддів № 44 від 2 серпня 2018 року, стажування є обов’язковою складовою спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, проводиться у формі практичної підготовки кандидатів в місцевих судах та має на меті на основі знань, отриманих ними під час теоретично–практичного навчання, переконливо та на власну відповідальність застосовувати ці знання та спроможності у практичній діяльності зі здійснення правосуддя із урахуванням подальшої поступової інтеграції в рамках Європейського Союзу.

З метою належного проведення стажування в місцевих судах запроваджено інститут наставництва, спрямовнаого на формування та розвиток професійних і особистісних якостей майбутніх суддів.

Для адаптації кандидатів на посади суддів до умов відправлення правосуддя в Господарському суді Миколаївської області обрано наставників — суддів М.В. Мавродієву, О.Г. Смородінову, Н.О. Семенчук, С.М. Коваля., які пройшли в Одеському регіональному відділенні Національної школи суддів України тренінг для суддів-наставників (коучів) стажувань кандидатів на посаду судді « Наставництво (коучінг) та його необхідність для формування навичок». Тренінг відбувся 6 грудня 2018 року.

Під час проходження стажування в Господарському суді Миколаївської області кандидати на посаду суддів ознайомляться з основними організаційними питаннями функціонування господарського суду та порядком здійснення господарського судочинства, розвинуть практичні навички написання проектів процесуальних документів у господарському судочинстві (проектів ухвал, рішень, постанов, судових наказів).

21 грудня 2018 року Господарський суд Миколаївської області відвідав директор Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України В.П. Левенець з метою ознайомлення з ходом стажування кандидатів на посади суддів. У процесі ознайомлення відбулась зустріч гостя з керівництвом суду й суддями-коучами, під час якої було обговорено  перспективи подальшого удосконалення інституту підготовки майбутніх суддів.