flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Модельне судове засідання як елемент практичної підготовки майбутніх суддів

04 січня 2019, 11:50

27 серпня 2018 року Національна школа суддів України розпочала проведення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді загальною тривалістю 9 місяців, з яких 96 днів — це теоретично-практична підготовка та 76 днів стажування в місцевих судах, зокрема в господарських.

7 кандидатів на посади суддів висловили бажання проходити стажування в Господарському суді Миколаївської області — з 13 грудня 2018 року до 04 січня 2019 року.

Для адаптації кандидатів на посади суддів до умов відправлення правосуддя в Господарському суді Миколаївської області обрано наставників — суддів Марину Мавродієву, Ольгу Смородінову, Наталію Семенчук, Сергія Коваля., які пройшли в Одеському регіональному відділенні Національної школи суддів України тренінг для суддів-наставників (коучів) стажувань кандидатів на посаду судді «Наставництво (коучінг) та його необхідність для формування навичок».

03 січня 2019 року в Господарському суді Миколаївської області судді–коучі Марина Мавродієва та Наталія Семенчук провели  модельне судове засідання  для кандидатів на посади суддів.  Засідання проведено згідно з методичними рекомендаціями, які підготувала Національна школа суддів України.

Модельне судове засідання є важливою формою практичної підготовки майбутніх суддів, під час якого останні мають можливість більш поглиблено опанувати норми матеріального та процесуального права, розвинути практичні навички ведення судового процесу. Умови проведення модельного засідання максимально наближені до реальних —  «ігровий» судовий процес відбувся в залі судових засідань, за участю «позивача» й «відповідача» (ці ролі зіграли працівники апарату суду), було використано фабулу реальної судової справи. Під час ігрового засідання кожен з кандидатів спробував себе у ролі головуючого судді у справі.

Наприкінці заходу судді-коучі обговорили роботу стажистів під час модельного засідання та надали їм цінні  поради щодо порядку розгляду судових справ у господарському процесі.