flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Миколаївської області заявив про вплив на суд

03 травня 2019, 10:34

16 квітня 2019 року на офіційну електронну адресу Господарського суду Миколаївської області надійшло повідомлення загрозливого змісту, адресованого суддям цього суду.

Закон України «Про судоустрій і статус суддів» забороняє втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповагу до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду, заклики до невиконання судових рішень  — ці дії мають  наслідком відповідальність, установлену законом.

Оскільки дії, вчинені авторами електронного повідомлення,  мають ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 377 Кримінального кодексу України (погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо судді, народного засідателя чи присяжного, а також щодо їх близьких родичів у зв'язку з їх діяльністю, пов'язаною із здійсненням правосуддя), Господарський суд Миколаївської області подав відповідну заяву до правоохоронних органів.

За вказаним фактом 20 квітня 2019 року Центральний ВП ГУНП в Миколаївській області розпочав досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 377 Кримінального кодексу України.

25 квітня 2019 року Господарський суд Миколаївської області повідомив Вищу раду правосуддя, Генеральну прокуратуру України та Раду суддів України про вплив на суд. Повідомлення Господарського суду Миколаївської області про вплив на суд внесено у Реєстр повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя за березень-квітень 2019 року, розміщений на офіційному сайті Вищої ради правосуддя.