flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Cеред громадян, які мають нещодавній досвід спілкування з судами, переважає довіра до судової системи

04 липня 2019, 11:40

Наприкінці червня в Україні презентовано результати дослідження «Ставлення громадян України до судової системи», яке здійснили експерти відомої недержавної аналітичної організації —  Українського центру економічних та політичних досліджень ім. О. Разумкова.

З метою дослідження ставлення громадян України до судової влади, оцінки ними різних аспектів діяльності судів соціологічна служба Центру Разумкова за сприяння проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» провела у 2019 році два соціологічні опитування.

1. Репрезентативне опитування громадян України здійснювалося з 7 по 14 лютого 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Було відібрано 118 населених пунктів (з них 67 міських і 51 сільських населених пунктів). Було опитано 2016 респондентів віком від 18 років.

При аналізі результати дослідження порівнювалися з результатами двох інших всеукраїнських досліджень, проведених соціологічною службою Центру Разумкова: з 15 по 20 листопада 2012 року (2010 опитаних) та з 6 по 11 жовтня 2017 року (2018 опитаних).

2. Опитування учасників судових засідань на виході з приміщень судів відбувалося з 11 по 25 лютого 2019 року На першому етапі відбору було вибрано 100 судів. На виході з кожного з відібраних судів здійснювалося опитування осіб віком від 18 років, які приходили до суду у зв’язку з розглядом судової справи (навіть якщо ця справа у той день не розглядалася, була перенесена на інший день) як позивачі, відповідачі, підсудні (обвинувачені), потерпілі, члени сім’ї учасника судового процесу, свідки.

Опитувалася кожна третя особа, що належала до цієї категорії осіб. Опитування здійснювалося безперервно з 10.00 до закінчення роботи судів. Така побудова вибірки дозволила забезпечити її репрезентативність стосовно учасників судових засідань. Було опитано 1107 респондентів в усіх регіонах України (за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей).

При аналізі результати дослідження порівнювалися з результатами опитування учасників судових засідань на виході з приміщень судів, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 30 жовтня по 1 листопада 2017 року (829 опитаних).

Результати опитування показали, що, на жаль, переважна більшість українців не вважають українські суди об’єктивними та незалежними. З високою імовірністю можна припустити, що низький рівень довіри до судів є наслідком вкрай низького рівня довіри до державних органів в цілому (не довіряють державному апарату 82,9% опитаних).

Водночас необхідно зауважити, що серед громадян, які мають нещодавній досвід спілкування з судами, переважає довіра до судової системи: баланс довіри до судової системи в цілому є близьким до нуля, але все ж позитивним, тобто число опитаних, які довіряють судам (46,0%) було вищим, ніж число тих, хто судовій системі не довіряє (45,3%). Ще більшим є рівень довіри громадян, які контактували з місцевими судами: довіру місцевим судам висловили більшість опитаних – 51,4%, недовіру – 40,2%. Дещо нижчим є рівень довіри цих респондентів до Верховного Суду та Конституційного Суду, проте ці рівні довіри є значно вищими, ніж серед населення в цілому. До того ж, респонденти швидше за все не мають досвіду спілкування з Верховним та Конституційним судами, тому близько чверті опитаних не змогли визначити свій рівень довіри до цих судів.

Якщо говорити про вплив судової реформи на рівень довіри до судової системи, то у суспільстві дещо переважають позитивні очікування. Так, відносна більшість опитаних (38,1%) вважають, що кроки, які вже зроблені у судовій реформі однозначно або швидше сприятимуть зростанню довіри громадян до судової системи. Протилежної думки дотримуються 25% опитаних. Ще 20,2% респондентів відповіли, що довіра до судової системи не залежить від судової реформи. Решта опитаних не визначилися з відповіддю.

Серед кроків, що вже зроблено у судовій реформі, на думку опитаних найбільшою мірою сприятимуть зростанню довіри відкритість та зрозумілість судових процесів (28,0%) та більша відкритість суддів у відносинах з громадськістю (23,8%). 19% респондентів вважають, що зростанню довіри сприятиме початок добору нових суддів. Рівні частки респондентів очікують зростання довіри від звільнення суддів призначених до реформи (16,5%) та створення Верховного Суду з нуля (16,4%). Ще 14,8% опитаних вважають, що до зростання довіри може призвести ефективність взаємодії органів судової влади (14,8%).

 

Рівень довіри громадян у 2019 році

 

Прикметно, що аналіз показників довіри населення (не відвідувачів судів та не учасників судових процесів) до судової системи порівняно з показниками 2017 року засвідчує позитивну динаміку. Так, якщо у квітні 2017 року судовій системі довіряло 7% населення, у жовтні 2017 року — 9,3%, у в 2019 році цей показник збільшився до 12%.

Важливим є й те, що серед 51,4% громадян, які контактували з місцевими судами й висловили їм свою довіру, є не тільки особи, яким в судах було задоволено позовні вимоги, а й ті, що програли судовий процес.

 

Детально ознайомитися з результатами досліджень Центру Разумкова «Ставлення громадян до судової влади»  можна за посиланням: 

http://razumkov.org.ua/novyny/doslidzhennia-razumkov-tsentru-stavlennia-gromadian-ukrainy-do-sudovoi-systemy