flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У господарському суді Миколаївської області відбулося перше судове засідання в режимі відеоконференції

24 грудня 2013, 12:51

17 грудня 2013 року у господарському суді Миколаївської області вперше в історії суду відбулося судове засідання в режимі відеоконференції. Для дистанційного слухання судової справи, яку розглядала суддя О.Г. Смородінова, було встановлено відеозв’язок з господарським судом м. Києва, в який прибув позивач для участі у відеоконференції.

Як відомо, відеоконференцією є телекомунікаційна технологія інтерактивної взаємодії двох або більше учасників судового провадження з можливістю обміну аудіо- та відеоінформацією в масштабі реального часу.

 Технічні засоби проведення дистанційного провадження, якими обладнано зали судового засідання обох господарських судів, забезпечили оптимальну якість зображення та звуку під час розгляду справи. Учасники судового процесу мали можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і в повному обсязі реалізовувати інші процесуальні права, надані їм законом. Технічний запис судового процесу забезпечив секретар судового засідання О.В. Герасименко.

Отже, засідання в режимі відеоконференцзв’язку проводиться так само, як і звичайний процес, різниця — у віддаленій присутності учасників судового провадження та здійсненні відеозапису ходу і результатів процесуальних дій. Проведення таких судових засідань стало можливим після прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засідання в режимі відеоконференції», що набрав чинності 15 серпня 2012 року. Згідно з цим актом було внесено відповідні зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Цивільного та Господарського процесуальних кодексів, Кодексу адміністративного судочинства.

Як неодноразово наголошував голова Державної судової адміністрації України Р.І. Кирилюк, автоматизація судочинства й інноваційні підходи в судовому адмініструванні є пріоритетними напрямами діяльності судової адміністрації.

Так, завдяки зусиллям Державної судової адміністрації України цього року систему відеоконференцзв’язку успішно впроваджено в усіх місцевих і апеляційних судах загальної юрисдикції. Послуги з обслуговування системи відеоконференцзв’язку надає ДП «Інформаційні судові системи».

Обов'язок забезпечити проведення відеоконференції, відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Згідно із ст. 74-1 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони, третьої особи, прокурора, іншого учасника судового процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції може бути подано не пізніш як за сім днів до дня проведення судового засідання, в якому відбуватиметься така участь. У такому клопотанні в обов’язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Питання про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішує господарський суд за наявності клопотання або за власною ініціативою не пізніш як за п’ять днів до дня проведення такого судового засідання. Ухвала суду, прийнята за наслідками вирішення цього питання, оскарженню не підлягає.

Застосування телекомунікаційної технології має позитивно вплинути на оперативність здійснення судочинства та заощадження витрат сторін, які проживають у віддалених населених пунктах і з поважних причин не можуть прибути в суд для участі у судовому процесі. Крім того, інтерактивні технології дозволяють використовувати відеоконференцзв’язок для дистанційного навчання та спілкування між судами різних інстанцій.

Для України відеоконференція у судовому процесі поки що є нововведенням. Але і Сполучені Штати Америки, і країни Європи вже тривалий час успішно користуються перевагами відеоконференцзв’язку для розгляду судових справ. Отже, активна позиція українських учасників судового процесу в цьому питанні — справа найближчого часу.