flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У господарському суді Миколаївської області підбили підсумки роботи у 2013 році

28 січня 2014, 15:52

    24 січня 2014 року в господарському суді Миколаївської області відбулись загальні збори працівників суду, основною темою яких стали підсумки роботи суду за попередній рік.
    У засіданні взяли участь судді господарського суду Миколаївської області та працівники апарату. Відкривши збори, голова суду К.Л.Василяка зазначив, що якість здійснення правосуддя та ефективність роботи працівників апарату були головними критеріями, за якими оцінювалися результати річної роботи суду у 2013 році.
    К.Л. Василяка ознайомив присутніх із показниками судової статистики та проаналізував стан розгляду справ у 2013 році.
    1 січня 2014 року архівний фонд господарського суду Миколаївської області налічував 59 278 справ. Як і раніше, серед справ, які суд розглянув торік, переважають майнові спори, спричинені невиконанням господарських зобов’язань, і спори, що виникають при укладанні, зміні, розірванні договорів та визнання їх недійсними.
    Кількість справ, які розглянув господарський суд Миколаївської області у 2013 році, збільшилась на 9,4 % порівняно з показниками 2012 року. Аналіз судової практики засвідчив збільшення навантаження на суддів та працівників апарату, причиною чого є зростання кількості звернень до господарського суду у справах про банкрутство. Як повідомив голова суду К.Л.Василяка, у 2013 році до суду надійшло 1392 заяви/справи про банкрутство, що на 412 заяв/справ більше ніж позаторік. 
    Зберігається тенденція до збільшення кількості спорів, пов’язаних з розрахунками за енергоносії, які стосувалися стягнення за договорами енергопостачання; розірвання, визнання договорів недійсними. Також актуальними протягом 2013 року були спори, що виникають із земельних та корпоративних відносин, та спори за участю фінансових установ. Як і позаторік, у 2013 році банки часто звертались до суду з позовними заявами про стягнення боргу. До виникнення майже всіх таких спорів призводило невиконання позичальниками своїх зобов’язань в установлені кредитними договорами строки. Решту справ за участю банків становили спори про зміну умов кредитних договорів, визнання їх недійсними або неукладеними та розірвання таких договорів. Більшість позовних заяв банків щодо укладання та виконання кредитних договорів господарський суд задовольнив.
    Розглядаючи широке коло господарських спорів, суд реагує на порушення закону, виявлені під час розгляду справ. Робота, спрямована на попередження порушення законності у діяльності підприємств, установ, організацій, державних чи інших органів ведеться в суді постійно. У 2013 році господарський суд, виявивши під час вирішення спору порушення законності або недоліки в діяльності підприємств, установ, організацій, виніс 13 окремих ухвал та надіслав 5 повідомлень до прокуратури й 2 інформації до Головного управління юстиції у Миколаївській області. 
    У 2013 році господарський суд Миколаївської області розглянув 144 заяв/справ за позовами прокурорів, що на 39 заяв/справ менше, ніж у 2012 році. Переважна більшість їх стосувалась спорів майнових спорів про виконання господарських договорів та спорів, що виникають із земельних відносин.
   Окремо слід відзначити активну позицію суду щодо вжиття заходів сприяння виконанню судових рішень господарського суду Миколаївської області. Так, у 2013 році у господарському суді Миколаївської області відповідно до статті 121-2 Господарського процесуального кодексу України, перебувало на розгляді 93 скарги на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби.
    Підбиваючи підсумки своєї діяльності, господарський суд не залишив поза увагою й питання відкритості і прозорості інформації про діяльність суду. Зокрема, за результатами першої всеукраїнської громадської експертизи офіційних веб-сайтів судів загальної юрисдикції під назвою «Доступ до правосуддя», проведення якої протягом 2012-2013 років забезпечила Всеукраїнська громадська організація «Асоціація українських правників», господарський суд Миколаївської області у червні 2013 року нагороджено дипломом ІІІ ступеня в рейтингу офіційних веб-сайтів господарських судів України. 
    Крім того, знаковою подією в історії господарського суду стало проведення у грудні 2013 року першого судового засідання в режимі відеоконференції. Для дистанційного слухання судової справи, яку розглядала суддя О.Г. Смородінова, було встановлено відеозв’язок з господарським судом м. Києва, в який прибув позивач для участі у відеоконференції.
    Такими, якщо говорити коротко, є річні підсумки роботи господарського суду за 2013 рік. У 2014 році господарський суд Миколаївської області продовжить вживати заходів, спрямованих на захист прав та інтересів учасників господарських правовідносин, попередження правопорушень у сфері господарської діяльності та підвищення довіри громадян до судової влади.