flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд і Антимонопольний комітет: надійне забезпечення економічної конкуренції

25 лютого 2014, 14:09

З  метою  захисту  інтересів держави, споживачів та суб'єктів господарювання господарський суд Миколаївської області взаємодіє з Антимонопольним комітетом України — державним органом із спеціальним статусом, метою діяльності якого є забезпечення державного  захисту  конкуренції у підприємницькій діяльності та у сфері  державних  закупівель.

Взаємодія суду та Антимонопольного комітету реалізується у процесі розгляду судом господарських спорів з питань захисту економічної конкуренції, за участю територіальних відділень комітету.

Зокрема, господарський суд Миколаївської області розглядає спори про стягнення не сплачених у добровільному порядку штрафів та пені, припинення порушення законодавства про захист  економічної конкуренції, зобов'язання виконати рішення територіального відділення Антимонопольного комітету України; безоплатне вилучення товарів з неправомірно використаним позначенням й копій виробів іншого суб'єкта господарювання та з інших підстав, передбачених законом.

Найбільшу кількість справ у спорах з питань захисту економічної конкуренції в суді порушено за позовами Антимонопольного комітету України про стягнення із суб’єкта господарювання штрафу та пені. Класичним прикладом такого спору є справа, яку господарський суд Миколаївської області розглянув наприкінці минулого року за позовом Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України до Казанківської районної державної лікарні ветеринарної медицини про стягнення штрафу та пені.

Орган Антимонопольного комітету України визнав, що Казанківська районна державна лікарня ветеринарної медицини  протягом 2010, 2011, 2012 років та в січні-травні 2013 року займала монопольне становище в межах Казанківського району Миколаївської області як така, що немає жодного конкуренту на товарних ринках з проведення ветеринарно-санітарної експертизи продуктів та послуг, пов’язаних з видачею ветеринарних документів. Зокрема, порушенням законодавства про захист економічної конкуренції було визнано дії лікарні, що полягали у застосуванні завищеної вартості адміністративних послуг з видачі ветеринарних свідоцтв, у застосуванні завищених норм часу на проведення лікувально-профілактичних робіт тощо.

За порушення Закону України «Про захист економічної конкуренції» на лікарню було накладено штраф, але у передбачений законом термін його не було сплачено у добровільному порядку. У зв’язку з невиконанням рішення органів Комітету, останній в особі Миколаївського обласного відділення звернувся до господарського суду.

Суд, вивчивши обставини й докази, викладені у матеріалах справи, дійшов висновку про правильність підстав накладення санкцій. Розрахунок штрафу та пені відповідав фактичним обставинам справи та нормам Закону. Це є одним з підтверджень того факту, що, як правило, господарський суд Миколаївської області та Миколаївське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України мають єдині підходи щодо застосування норм антимонопольного законодавства. Отже, позов було задоволено в повному обсязі: суд вирішив стягнути з Казанківської районної державної лікарні ветеринарної медицини штраф у розмірі 14 568 грн., пеню у сумі 19 428 грн. 78 коп. та судовий збір в дохід державного бюджету в розмірі 1720 грн. 50 коп.

Протягом минулого року суд розглянув більше 30 справ у спорах з питань захисту економічної конкуренції. Як свідчить статистика, тенденція до збільшення позовних заяв у спорах за участю територіальних відділень Антимонопольного комітету України спостерігається вже з 2012 року. Пильна увага Антимонопольного комітету до випадків порушення законодавства на ринках товарів і послуг лишається одним із важливих факторів позитивного впливу на розвиток підприємництва у нашому регіоні.